İfade Özgürlüğüİnsan HaklarıManşet

Fransa’da emeklilik reformu protestolarında Bordeaux belediye binası ateşe verildi

0

Fransa’da emeklilik yaşının 62’den 64’e çıkarılmasına yönelik kanun teklifinin kabul edilmesine tepki gösteren milyonlarca kişinin ülke çapında protestoları sürüyor.

Çoğunlukla barışçıl devam eden gösterilere rağmen dün (23 Mart) Bordeaux ilindeki protestocular kentin belediye binasını ateşe verdi. Olayın görüntülerinde, belediye binasının ön kapısının alev aldığı görüldü.

Başbakan Élisabeth Borne, sosyal medya platformu Twitter‘dan yaptığı açıklamada, “Gösteriler düzenleyerek şikayetlerini duyurmak bir haktır. Ama bugün şahit olduğumuz şiddet ve yıkım kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

‣ Fransızları sokağa döken emeklilik yasasına Senato onayı: Yeni grevler bekleniyor

The Guardian‘dan Kim Willsher‘ın aktardığına göre, sendikalar ülke genelinde 3,5 milyon kişinin gösterilere katılmak üzere sokaklara çıktığını iddia ederken, yetkililer rakamın çok daha düşük olduğunu ifade ederek yaklaşık 1,1 milyon gösterici bulunduğunu öne sürdü.

Sendika liderlerine göre, Paris’te 800 bin kişi, hükümetin hararetle tartışılan değişikliği geri çekmesini talep etmek için yürüyüşlere katıldığını belirtti, polis kaynakları ise Paris’te gösteriye katılanların sayısının 119 bin olduğunu söyledi.

Ancak ulusal eylem günü şiddet ve vandalizm salgınlarıyla gölgelendi. Güneybatıdaki Bordeaux kentinde belediye binasının ön kapısı ateşe verilirken, Paris’te polis ve protestocu grupları gece geç saatlere kadar çatıştı.

‣ Fransa’da emeklilik reformuna karşı düzenlenen protestolarda 500’den fazla kişi tutuklandı

Başkentte, Fransız toplumunun genç, yaşlı, profesyonel, işsiz geniş bir kesiminden oluşan resmi gösteri, öğleden sonra Place de la Bastille‘den yola çıktı ve Paris merkezinin kuzey kesiminden geçen ana yol olan Grands Boulevards’tan geçerek Place de l’Opéra‘ya doğru ilerledi.

Marsilya, Lyon, Besançon, Rennes ve Arles ile diğer Fransız kasaba ve şehirlerinde de büyük protestolar düzenlendi.

Kral Charles’ın Paris ziyareti askıya alındı

Birleşik Krallık’ta tahta çıkan Kral Charles’ın ilk yurt dışı gezisi için gitmeyi planladığı Paris ziyareti kentte devam etmekte olan protestolar nedeniyle ertelendi.

Devlet ziyaretinin ertelendiği, Elysee Sarayı’ndan yapılan bir açıklama ile doğrulandı. ziyaretin ertelenmesi kararının Fransız ve İngiliz hükümetleri tarafından, Fransa’daki kitlesel protestoların ardından Emmanuel Macron ve Charles arasında yapılan telefon görüşmesiyle alındığı duyuruldu.

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı Macron’un hükümeti geçtiğimiz perşembe günü oylamayı önleyen bir anayasal tedbir kullanarak emeklilik değişikliklerini parlamentodan geçirmişti. Ancak kanun teklifini protesto eden rekor sayıda işçi, haftalar öncesinden sokaklara dökülmüştü.

‣ Emeklilik reformu Fransızları kızdırdı, genel grev başladı

Pazartesi günü, Macron yönetimi Ulusal Meclis’te güven oyuna sunulan kanun teklifini dokuz oyla farkla onaylamıştı. Ancak yasanın kabul edilme şekli halkın öfkesini alevlendirmişti.

Macron’un çarşamba günü katıldığı bir televizyon programında protestoların “meşru” olduğunu ancak yasada bir U dönüşüne yol açmayacağını söylemesinin üzerine, çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu protestocular harekete geçtiklerini söylemişti.

Program sırasında Macron, muhalefetin parlamentonun feshedilmesi, merkezci hükümette değişiklik yapılması ve başbakan Élisabeth Borne’un istifa etmesi taleplerini reddetmişti. Cumhurbaşkanı Macron, tek pişmanlığının “insanları bu reformun gerekliliğine ikna edememiş olmak” olduğunu söylemişti.

Ertesi gün, polis Fransa genelinde 200’den fazla protesto düzenleneceği bilgisini alarak büyük bir kitlesel eylem için hazırlık yapmıştı. Paris’te sabahın erken saatlerinde bankalar ve işyerleri kapatılmış ve yollara kamyonetler dolusu polis ve jandarma yerleştirilmişti.

‣ Avrupa’da ‘sıcak’ mart: Almanya’da dönüşüm, Fransa’da emeklilik grevleri

Perşembe akşamı, İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, perşembe günü Paris’te tutuklanan 103 kişinin çoğunluğunun “çoğunlukla genç” olduğunu ve “ultra sol” grupların bilinen üyeleri olduğunu söylemişti. Yetkililer, 120’den fazla polis memuru ve jandarmanın yaralandığını belirtirken, yaralanan protestocuların sayısına dair açıklama yapılmamıştı.

Yaygınlaşan grevler ve protestolar, yollarda büyük ulaşım kesintilerine ve uçuş iptallerine yol açtı. Paris, Rouen, Marsilya ve Toulouse dahil olmak üzere Fransa genelinde okullar ve yüksek öğretim kurumları kapatıldı.

You may also like

Comments

Comments are closed.