DünyaManşet

Fransa’da bir çifte rüzgar türbini sendromu yaşadıkları için tazminat ödenecek

0

Fransa‘da, evlerinin yakınına kurulan rüzgar santrali yüzünden “rüzgar türbini sendromu” yaşadıklarını ileri sürerek dava açan bir çift haklı bulundu.

Christel ve Luc Fockaert‘e, rüzgar santrali kaynaklı yaşadıkları sağlık sorunları nedeniyle 110 bin Euro tazminat ödenecek.

İki yıl boyunca semptom gösterdiler

Gazete Duvar‘da yer alan habere göre, Fransa’nın Toulouse kentinde görülen davada, Christel ve Luc Fockaert çifti evlerinin 700 metre yakınına 2008’de yerleştirilen altı rüzgar türbini nedeniyle 2013’te sağlık sorunları yaşamaya başladıklarını ileri sürdü.

Çift, santralle evlerinin arasındaki ormanlık alanın yok edilmesi sonrası sorunlar yaşamaya başladıklarını, iki yıl boyunca başağrısı, uykusuzluk, kalp sorunları, depresyon, baş dönmesi, kulak çınlaması ve mide bulantısı gibi semptomlar gösterdiklerini kaydetti.

Taşınmanın ardından şikayetler geçti

Türbinlerden gelen sesi “bir çamaşır makinesinin sürekli dönmesine” benzeten çift, iki saniyede bir yanıp sönen ışıkların da sağlık sorunlarına yol açtığını dile getirdi.

Christel Fockaert, “İlk başta anlamamıştık ama yavaş yavaş, sorunun türbinlerden kaynaklandığını fark ettik. Her iki saniyede bir yanıp sönüyorlar. Flaşların etkisine karşı koyabilmek için dışarıdaki ışıkları açık tutmak zorunda kaldık” dedi.

Christel ve Luc Fockaert, evlerinden 2015’te taşınmalarının ardından şikayetlerinin kısa sürede geçtiğini de ekledi.

Fransa için bir ilk

Toulouse mahkemesinin, “rüzgar türbini sendromu”nu tanıyıp çifte tazminat hakkı vermesi Fransa için bir ilk niteliği taşıyor.

Çiftin avukatı Alice Terrasse, “Bu sıradışı bir davaydı ve bildiğim kadarıyla bir emsali yok” dedi.

Terrasse bu kararın, rüzgar santrali kuran şirketlerin yerel halk üzerindeki etkileri dikkate alması açısından bir uyarı olduğunu vurguladı.

Kararın ardından Avrupa çapında çok sayıda benzer şikayet gelmesini beklediğini ifade eden Terrasse, her vakanın ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiğini de belirtti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.