İklim KriziManşet

Fransa’da 2023 yazında aşırı sıcaklar yüzünden 5 bin insan yaşamını yitirdi

0

Fransa‘da kavurucu yaz sıcağı nedeniyle 2023 yılında beş binden fazla kişinin yaşamını kaybettiği açıklandı.  Ağustos ve eylül ayları da dahil olmak üzere dört sıcak  dalgasının damgasını vurduğu 2023 yazı, ülkede kaydedilen en sıcak dördüncü yaz oldu.

Fransa Halk Sağlığı Dairesi başkanı Caroline Semaille, geçen yıl sıcaktan kaynaklanan ölümlerle ilgili dün yaptığı açıklamada, “Yaşadığımız aşırı sıcak yazdan herkes etkilendi” dedi.

Kurumun verilerine göre, geçen yaz 5 bin 167 ölüm (her 100 ölümden üçü) sıcaktan kaynaklandı. Yaşlı nüfus ise sıcak dalgalarına karşı özellikle savunmasız. Ölenlerin yaklaşık 3 bin 700’ü 75 yaşın üzerindeydi. Sağlık Bakanlığı ilk dalgada sekiz, ikinci dalgada iki olmak üzere on kişinin çalışırken öldüğünü söyledi. Bu kişilerin çoğunluğu açık havada çalışıyordu.

Fransa ve Avrupa’nın büyük bir kısmı bu yaz rekor kıran sıcaklıklara tanık oldu. 24 Haziran-7 Temmuz ve 21-27 Temmuz tarihlerinde Fransa’yla birlikte Avrupa’nın diğer bölgelerini rekor kıran iki sıcak dalgası vurmuştu. Fransa Sağlık Bakanlığı, iki dalga arasındaki ölüm oranının normalin üzerinde, yüzde 9,1 olduğunu açıklamıştı.

Fransız ulusal hava durumu servisine göre, 28 Haziran’da güneydeki Gallargues-le-Montueux kasabasında şimdiye kadar kaydedilen en yüksek sıcaklık, 45,9 olarak kaydedilmişti.

Avrupa, aşırı sıcaklarla baş edecek şekilde inşa edilmedi

Bilim insanları, sera gazı emisyonlarının neden olduğu artan sıcaklıkların yol açtığı buna benzer sıcak hava dalgalarının Avrupa’nın yeni normali haline gelebileceğinden endişe ediyor.

Yaşlı kıtanın büyük bir kısmı aşırı sıcaklıklarla baş edecek şekilde inşa edilmedi. 2017 tarihli bir rapora göre tüm Avrupa’daki evlerin yüzde 5’inden azı klimalı. Toplu taşımanın da aşırı sıcakta durma noktasına gelebileceği bildiriliyor.

Fransa daha önce de ölümcül sıcak  dalgaları yaşamıştı. Bakanlık, 2015 ve 2018 yaz aylarındaki benzer olaylarda ölüm oranlarının sırasıyla yüzde 10,1 ve yüzde 15 oranında arttığını söyledi. 2022 rakamlarıyla karşılaştırıldığında, ülkede meydana gelen yaklaşık 7 bin ölümün ısıya atfedilebilir olduğu görüldü.

Ülkede felaketle sonuçlanan 2003 yazında tahminen 15 bin kişinin ölmesinin ardından sıcak dalgasıyla ilgili katı kurallar uygulamaya konmuştu. 26 Temmuz – 11 Ağustos tarihlerinde ​​arasında Paris’te yapılacak Olimpiyat Oyunları‘yla ilgili de organizatörler benzer sıcak dalgalarının yaşanması halinde sorunlar çıkabileceği uyarısı yapıyor.  

Fransa’da nükleer santraller aşırı sıcaklar nedeniyle vites düşürecek

Bilim insanları, iklim değişikliğinin Dünya’daki yaşam için varoluşsal bir tehdit oluşturduğu konusunda uyarıda bulunarak, öncekinden çok daha şiddetli bir şekilde vuran aşırı hava olaylarına dikkat çekiyor.

2023 yılı aynı zamanda dünya çapında kaydedilen en sıcak yıl oldu. 2024’ün ocak ayı da şimdiye dek kaydedilen en sıcak ocak ayı. 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.