İklim KriziManşet

Ocak 2024, kaydedilen en sıcak Ocak ayı oldu

0
en sıcak ocak
Fotoğraf: Dave Herring / Unsplash

Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S) tarafından yapılan analizlere göre, 2024’ün Ocak ayı, kaydedilen en sıcak Ocak olarak tarihe geçti. Bu dönemde, küresel ortalama yüzey hava sıcaklığı 13,14°C olarak ölçülerek, 1991-2020 Ocak ayı ortalamasından 0,70°C daha yüksek ve 2020 yılının rekorunu 0,12°C ile geride bıraktı. Son sekiz ay boyunca her ay, o aya ait en sıcak ay rekorunu kırdı.

Küresel sıcaklık anomalisi olarak bakıldığında Ocak 2024, 2023’ün son altı ayındakinden daha düşük sıcaklıkta, ancak Temmuz 2023’ten önceki herhangi bir aydan daha yüksek. Bu dönem, sanayi öncesi referans dönemi olan 1850-1900 yılları Ocak ayı ortalamasından 1,66°C daha sıcak geçti.

Geçtiğimiz on iki ay (Şubat 2023 – Ocak 2024), kayıtların tutulmaya başlandığından bu yana en yüksek küresel ortalama sıcaklık değeriyle, 1991-2020 ortalamasından 0,64°C ve sanayi öncesi ortalamadan 1,52°C yüksek olarak kaydedildi.

en sıcak ocak

Avrupa‘daki sıcaklık durumları, Ocak 2024’te, kuzeydeki İskandinav ülkelerinde 1991-2020 ortalamasının oldukça altında seyrederken, kıtanın güneyinde bu ortalamaların oldukça üzerine çıktı. Dünya genelinde ise sıcaklıklar doğu Kanada, kuzeybatı Afrika, Ortadoğu ve Orta Asya‘da ortalamanın üzerinde, batı Kanada, orta ABD ve doğu Sibirya‘da ise ortalamanın altında seyretti.

En sıcak Ocak, denizleri de etkiledi

El Niño olayının Ekvator Pasifik‘te zayıflamasına rağmen, denizlerdeki hava sıcaklıkları genel olarak olağandışı yüksek seviyelerde kalmaya devam etti.

Küresel ortalama deniz yüzeyi sıcaklığı (SST), Ocak 2024 için, dünya çapında 60° Güney ve 60° Kuzey enlemleri arasındaki bölgelerde ortalama olarak 20,97°C olarak ölçüldü. Bu değer, 2016 yılında kaydedilen en sıcak Ocak ayı sıcaklığından 0,26°C daha yüksek.

Ayrıca, ERA5 veri setinde kaydedilen herhangi bir ay için ikinci en yüksek deniz yüzey sıcaklığı değerine ulaşmış oldu. Bu durum, küresel ısınmanın etkilerinin denizler üzerindeki önemli ve artan etkisini gösteriyor. ERA5 veri seti, dünya çapında uydu, gemi, uçak ve hava istasyonlarından gelen milyarlarca ölçümü içeren bilgisayar tabanlı analizlere dayanıyor.

en sıcak ocak

Araştırma: Okyanuslar beş yıl üst üste en yüksek sıcaklık rekorunu kırdı
Beklenen oldu, 2023 şimdiye dek yaşanmış en sıcak yıl olarak tescil edildi
2023’ün kayıtlardaki en sıcak yıl olması, ‘Paris’ hedefleri açısından ne anlama geliyor?

C3S’in Başkan Yardımcısı Samantha Burgess‘a göre, 2024 yılı rekor kıran bir başka ay ile başladı. Burgess durumu, “Ocak ayı sadece kaydedilen en sıcak Ocak ayı değil, aynı zamanda sanayi öncesi referans döneminden 1,5°C üzerindeki 12 aylık bir süreyi de deneyimledik” diyerek açıkladı. Burgess, küresel sıcaklıkların artışını durdurmanın tek yolunun sera gazı emisyonlarında hızlı bir azalma sağlanması olduğunu da hatırlattı.

2024 Ocak ayının deniz buzu ve hidrolojik bulgularına göre, Arktik deniz buzu genişliği ortalama seviyelerde ve 2009’dan bu yana Ocak ayı için en yüksek seviyede kaydedildi. Deniz buzu konsantrasyonları, Ekim ayından bu yana süregelen bir durum olarak, Grönland Denizi‘nde ve Okhotsk Denizi‘nde ortalamanın üzerindeyken, Labrador Denizi‘nde ortalamanın altında kaldı.

Antarktika deniz buzu genişliği, Ocak ayı için altıncı en düşük seviyede olup, ortalamanın yüzde 18 altında gerçekleşti ve 2023 yılında kaydedilen en düşük Ocak değerinden (yüzde 31) oldukça yüksek bir seviyede kaldı. Deniz buzu konsantrasyonları, Ross ve Amundsen Denizleri, kuzey Weddell Denizi ve Doğu Antarktika kıyıları boyunca ortalamanın altındaydı.

2024 Ocak ayında hidrolojik açıdan bakıldığında, Avrupa‘nın büyük bölümleri ortalamanın üzerinde yağış aldı ve fırtınalar kuzeybatı ve güneybatı Avrupa’yı etkiledi.

İspanya‘nın güneydoğusu ve kuzeyi, Maghreb, İngiltere‘nin güneyi, İrlanda, İzlanda‘nın doğusu, çoğu İskandinavya, kuzeybatı Rusya‘nın bir kısmı ve doğu Balkanlar, ortalamanın altında yağış aldı.

Avrupa dışında, batı ve güneydoğu ABD, geniş bir Avrasya bölgesi, güneydoğu Güney Amerika, güneydoğu Afrika ve Avustralya‘nın kuzeyi ve doğusu ortalamanın üzerinde yağış aldı.

Batı ve güney Kuzey Amerika, Kanada, Afrika Boynuzu, Arap Yarımadası, güney merkez Asya‘da kuru koşullar görüldü. Avustralya ve Şili‘deki kuru koşullar, yangınlara katkıda bulundu.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.