ManşetRöportaj

Fransa Yeşilleri ile Charlie Hebdo’yu konuştuk

0

julienFransa Yeşiller Partisi (Europe Ecologie Les Verts) eş sözcüsü Julien Bayou ile Charlie Hebdo, katliamın ardında Fransa’da sokakların durumunu, bundan sonra olacakları konuştuk.

 

 

 

Öncelikle bu korkunç katliamın, ifade özgürlüğüne saldırının karşısında Fransa halkıyla dayanışma içinde olduğumuzu belirtmek isteriz. Bize Charlie Hebdo’yu anlatabilir misiniz? Charlie Hebdo Fransa Yeşilleri için ne anlama geliyordu?

Dayanışma için teşekkürler, bizim için çok anlam ifade ediyor.

Charlie Hebdo on yıllardır Fransa solunda önemli bir rolü oynayan bir hiciv gazetesiydi. Yeşiller için de çok önemliydi, hatta bir kaç yıl önce Charlie Hebdo karikatüristlerinden bazıları Yeşil Parti üyesi olarak seçimlere bile katıldı. Ama tabii ki Charlie bağımsızdı ve hatta bizimle dalga geçmekten de hiç çekinmedi. Özellikle dinlere karşı tutumlarında anlaşamadığımız anlar oldu, ama genel olarak Yeşiller ve Sol kültürü için önemli bir gazeteydi.

Bir de “Je suis Charlie” var…

Dünyada çok popüler olan “Je suis Charlie” (Ben Charlie’yim) sloganının anlamı Charlie Hebdo’yu da aşıyor. “Je suis Charlie” demek, ben ifade özgürlüğünü destekliyorum da demek, ben katliamda öldürülen polis memuru Ahmed’im de demek, ben süpermarkette öldürülen Yahudilerim de demek.

10384666_10153529489896040_5709409435948992454_n

Fransa sokaklarında neler oluyor? İnsanların tepkileri nasıl?

Çarşambadan Cumartesiye kadar sayısız spontane gösteriler yapıldı. Pazar günü yapılan yürüyüş bugüne kadar Paris’te yapılan en büyük gösteriydi. Birçok kişi için bu kardeşlik yürüyüşü duygu doluydu. Umalım ki bu birliktelik devam etsin.

 

 

Peki Fransa’da yaşayan göçmenlerin, azınlıkların, Müslümanların tepkileri nasıl?

Müslümanlara karşı saldırıların yapıldığını biliyoruz ve camiiler, diğer ibadet yerleri ve Müslümanların yoğunlukla yaşadığı bölgeleri korunmasını talep ettik. Bu şekilde İslam ve İslam’a ihanet eden terörizmin arasında karmaşa yaratma çabalarına karşı koymaya devam edeceğiz.

Olayın neticesinde siyasi olarak ne gelişmeler bekliyorsunuz? Hollande’ın birlik, tetikte olma ve harekete geçme çağrısının anlamı nedir?

Neler olacağını kestirmek zor. Amerika’da 11 Eylül’den sonra yaşananlar gibi “vatanseverlik kanunu” teşebbüslerinden, insan haklarının bu şekilde baskılanmaya çalışılmasından korkuyoruz.

Yeşiller böyle bir durumda ne yapar?

Biz Yeşiller çözümün köktencilerin toparlandığı hapishanelerin reformunda, kardeşliği teşvik edecek eğitimlerde ve genellikle göçmenleri ya da Müslümanları etkileyen eşitsizliklerle savaşta yattığını savunuyoruz.

Katliamın altında yatan sebep olarak farklı kaynaklar Avrupa’da artan islamofobiyi, IŞİD için savan Fransız cihatçıları, Fransız hükümetinin Suriye ve Irak politikalarını gösterdi. Bu katliamın altındaki sebep neydi?

Teröristlerin nedenlerinden öğrendiğimiz kadarıyla arkasında yapısal bir düşünce yoktu. Peygamber (sav)’in intikamını almak istediler veya Fransa’ya vergi ödedikleri için Yahudileri öldürdüler.

Tekrar etmek istiyorum, bu katliamın Kabul edilebilir herhangi bir nedeni olamaz. Kimse çizdiği şeylerden dolayı veya Yahudi olduğu için öldürülmemeli.

Fransa Yeşilleri için bir sonraki adım ne?eelv-charlie

Elmayla armudun birbirine karıştırılmasından, islamofobiden korkuyoruz. Müslüman vatandaşları savunmak ve onlara yeniden güven vermek istiyoruz. Yeşiller tolerans, kardeşlik ve özgürlük değerlerini savunmaya devam edecek.

 

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.