Dünyaİfade ÖzgürlüğüManşet

Charlie Hedbo davasında sanıkların cezaları belli oldu

0

2015 yılındaki Charlie Hebdo dergisi ve bir Yahudi marketine düzenlenen saldırılarla ilgili Fransız mahkemesi, 14 suç ortağı şüphelisinden Türkiye kökenli Fransa vatandaşı Ali Rıza Polat‘ı terör suçuna ortaklıktan 30 yıl hapis cezasına çarptırdı. Savcılık, Polat hakkında müebbet hapis cezası talep ediyordu. 35 yaşındaki Polat, mahkemede saldırı planı hakkında hiçbir bilgisinin olmadığını savundu.

14 sanığın yargılandığı davada Türkiye kökenli Belçika vatandaşı Metin Karasular, suç ağının parçası olduğu gerekçesiyle sekiz yıl hapis cezasına çarptırıldı. Karasular, terör amacıyla hareket etmediğini söylemişti.

IŞİD Prensesi’ne 30 yıl hapis

Ölen saldırganlardan Amedy Coulibaly‘nin partneri 32 yaşındaki Hayat Boumeddiene‘ye ise terör örgütü üyeliği ve terörizm finansmanı suçlarından 30 yıl hapis cezası verildi. Boumeddiene, mahkemede gıyabında yargılanan üç sanıktan biriydi. Savcıların IŞİD Prensesi dediği Boumeddiene, saldırıların ardından Suriye’ye kaçmıştı.

Davanın baş şüphelilerinden olan ve gıyabında yargılanan Mohamed Belhoucine de müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Belhoucine’in Suriye’de olduğu tahmin ediliyor.

Davanın diğer sanıkları ise en azı dört yıl olmak üzere farklı ağırlıklardaki hapis cezalarına çarptırıldı.

Ne olmuştu?

Fransa’nın başkenti Paris‘te 7-9 Ocak 2015 tarihleri arasında yaşanan saldırılardan ilki Fransa’nın hiciv dergisi olan Charlie Hebdo dergisinin binası oldu. Muhammed Peygamberin karikatürlerini yayınladığı gerekçesiyle 7 Ocak 2015’te Said ve Cherif Kouachi kardeşlerce düzenlenen silahlı saldırıda 12 kişi hayatını kaybetti.

Amedy Coulibaly de 8 Ocak 2015 tarihinde Paris’in Montrouge kasabasında bir polisi ve kentin dış mahallelerinden birinde bulunan Yahudi marketinde rehin aldığı dört kişiyi katletti.

Saldırganların tamamı ise polis tarafından öldürülmüştü.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.