ManşetDünyaİklim Krizi

Fransa’da Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde iklim protestoları: Look Up!

0

Fransa‘da on binlerce kişi, yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde seçim kampanyalarında iklim krizine yeterince yer verilmediği için 12 Mart Cumartesi günü Fransa genelinde protestolar düzenledi. 550’den fazla sivil toplum kuruluşu, dernek ve kolektifin çağrısıyla düzenlenen yürüyüşlere, Netflix‘in iklim krizi için bir metafor haline gelen Don’t Look Up” (Yukarı Bakma) filmine atıfta bulunarak “Look Up Yürüyüşü” (Marche Look Up) adı verildi.

Başta Fransa Yeşiller Partisi‘nden Cumhurbaşkanı adayı olan Yannick Jadot ve La France Insoumise (LFI) Partisi adayı Jean-Luc Melenchon olmak üzere çok sayıda siyasetçi de eylemlere katıldı.

Katılımcı STK’lara göre, Paris‘te 32 bin, Lyon‘da 8 bin ve Nantes‘ta bin 800 olmak üzere 80 bin kişiyi bir araya getiren ülke genelinde toplam 135 yürüyüş gerçekleşti. Resmi açklamalara göre ise ise 11 bini Paris’te olmak üzere toplam 40 bin kişinin katıldığı 115 gösteri kaydedildi.

Le Monde‘un analizine göre sol partiler, iklim konusunu reform paketlerinin ana ekseni haline getirirken sağ partiler daha ‘teknoloji odaklı’ bir vizyon savunuyor; aşırı sağda bulunan Marine Le Pen ve partisi ise tematik programında turizm ya da hayvan hakları dışında iklim krizi konusuna yer vermiyor.

Yürüyüşe çağrı yapan çevre örgütlerinden biri olan L’Affaire du Siècle‘e göre, 2-8 Mart tarihleri ​​arasında medyada gerçekleşen politik tartışmalarda iklimle ilgili konuların medyada konuşulma süresi, tüm konuşmaların %1.5’ini oluşturdu.

Örgüt, Twitter paylaşımında yaptığı paylaşımda “28 Şubat’ta yayımlanan Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli‘nin (IPCC) son raporundan sonra bunun kabul edilemez bir oran olduğunu” vurgulayarak 12 Mart’taki yürüyüşe çağrıda bulunmuştu.

Birçok çevre örgütü tarafından yayınlanan başka bir araştırmaya göre, iklim sorunları büyük ölçüde göz ardı edildi ve son dört haftadaki gündemin yüzde 2,5’ini oluşturdu.

France 24‘e konuşan Oxfam Fransa Genel Müdürü ve F. Hollande hükümetinin eski İskan Bakanı Cécile Duflot, “Adaylardan bazıları iklim hakkında konuşmak istemiyor çünkü bu karmaşık bir konu. Gazeteler ve siyasi yayınlarda da ya iklim ve çevreden hiç söz edilmiyor ya da sadece marjinal bi konu olarak ele alınıyor. Ukrayna‘da savaştan önce de medyada durum böyleydi” dedi.

Yürüyüşte Le Monde’a konuşan klimatolog Valérie Masson-Delmotte ise “Halkın yüksek beklentilerine rağmen iklim konusunda demokratik bir tartışma reddediliyor ” tespitini yaptı.

Fotoğraf: Benjamin Carrot / Le Monde

Ouest France’ın belirttiğine göre göstericiler, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin birinci gündem olarak medyada yer bulmasını normal karşılıyor ancak iklim sorununun savaştan önce de seçim tartışmalarında büyük ölçüde yer almadığını belirtiyor.

Eylemciler, gösterilerinde “Barış, iklim, aynı mücadele!” sloganıyla enerji konularının jeopolitikte öneminin altını çizerek Ukrayna ile dayanışmalarını da gösteriyorlar.

The New York Times‘ın haberine göre ise Fransa’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turuna bir aydan az bir süre kala, Yeşiller Partisi’nin kampanyası şu ana kadar halk arasında fazla heyecan yaratmadı. Parti Başkanı Jadot, haftalardır anketlerde yaklaşık yüzde 5 olarak görülüyor: Bu en büyük üç sağcı adaya verilen desteğin yaklaşık üçte biri ve Başkan Emmanuel Macron‘a verilen desteğin altıda biri oranında.

Analistler, Fransa’nın güvenlik, göçmenlik ve ulusal kimlik gibi gündemlerle sağa kaydığını söylerken, Fransız Yeşilleri’nin yeni fikirler getirmede ve temel sorunlarının ötesine geçen açık, tutarlı bir plan oluşturmada başarısız olarak algılandıklarını belirtiyor.

Fotoğraf: Andrea Mantovani / New York Times

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunun yapılacağı 10 Nisan öncesinde, sivil toplum kuruluşları önderliğinde 9 Nisan’da yeni bir dizi iklim yürüyüşü yapılacağı açıklandı. İsveçli aktivist Greta Thunberg‘in başlattığı “küresel gençlik grevleri” kapsamında 25 Mart’ta da bir yürüyüş gerçekleşecek.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.