DünyaManşet

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Ruanda Soykırımı’nda Fransa’nın sorumluluğunu kabul etti

0

Bugün, Doğu Afrika ülkesi Ruanda‘ya giden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 1994 yılında yaşanan Ruanda Soykırımı‘nda Fransa’nın sorumluluğunu kabul etti.

Ancak, Fransa Cumhurbaşkanı yaptığı konuşmasında Fransa’nın soykırımda suç ortağı olmadığını ileri sürdü.

‘Ezici bir sorumluluk üstlendi’

Macron, Kigali‘deki 250 binden fazla Tutsi‘nin mezarının bulunduğu Soykırım Anıtı‘nı ziyaret etti.

Macron, burada yaptığı konuşmasında, şu açıklamalarda bulundu:

Fransa, bölgesel bir çatışmayı veya iç savaşı önlemek isteyerek aslında soykırım rejiminin yanında durduğunu anlamadı. Fransa, en açık görüşlü gözlemcilerin uyarılarını görmezden gelerek, tam olarak bundan kaçınmaya çalışsa bile, en kötüyle sonuçlanan bir döngüde ezici bir sorumluluk üstlendi.”

‘Gerçeğin incelenmesine sessiz kalındı’

Macron, Fransa’nın bir suç ortağı olmadığını ancak gerçeğin incelenmesine çok uzun süredir sessiz kaldığını dile getirdi:

Fransa’nın bir görevi var, tarihle yüzleşmek ve gerçeğin incelenmesine çok uzun süre sessiz kalarak Ruanda halkının çektiği acıları tanımak.”

Soykırımla ilgili rapor hazırlandı

Macron’un talebiyle Fransa’nın Ruanda Soykırımı’ndaki rolüne ilişkin kurulan araştırma komisyonu, konuyla ilgili bir rapor hazırlamıştı.

Rapor, Fransa’nın soykırımda ağır sorumluluğu olduğunu ortaya koymuş, ancak Fransa’nın suç ortağı olduğuna dair bir bulgunun olmadığını ileri sürmüştü.

Uzmanlar, Fransa’nın soykırıma doğrudan katılmadığını ancak soykırım yapan hükümetlere sağladığı desteğin suç ortaklığı olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Ne olmuştu?

1994 yılında Ruanda’da Hutular, dönemin Devlet Başkanı Juvenal Habyarimana‘nın uçağının düşmesinden sorumlu tuttukları Tutsilere karşı soykırım başlatmıştı.

Soykırım 100 gün sürmüş, Birleşmiş Milletler‘e göre en az 800 bin Tutsi ve ılımlı Hutu, radikal Hutular tarafından öldürülmüştü.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.