Dünya

Franco’nun unvanı kaldırıldı

0

İspanya’nın doğusundaki Valencia Belediyesi, 1939 yılında diktatör Francisco Franco’ya tanıdığı Onursal Belediye Başkanlığı unvanını kaldırmak zorunda kalacak. 
    

Valencia bölgesinde faaliyet gösteren sol görüşlü Compromis partisinin 2011 Temmuz ayında yaptığı başvuru sonrasında mahkeme, 73 yıl önce diktatör Franco’ya tanınan Valencia Onursal Belediye Başkanlığı unvanının, anayasaya aykırı olduğuna kanaat getirerek, kaldırılması talimatını verdi.

Mahkemenin kararı sonrasında basına değerlendirme yapan Compromis Belediye Grubu Sözcüsü Joan Ribo, “Demokrasi için büyük bir haber. Valencia’nın onursal belediye başkanı olarak bu adamın tanınmasını sonlandırdığımız için memnunuz” dedi.

Valencia Belediye Başkan Yardımcısı Alfonso Grau da “Franco’nun ölümünün, onun sivil kişiliğini tamamen ortadan kaldırdığı için şimdiye kadar bu unvana dokunma gereksinimi duymadıklarını” savunarak, ancak mahkemenin kararını yerine getireceklerini açıkladı.

İspanya’da 2007 yılında çıkarılan Tarihi Bellek Yasası kapsamında, Franco rejiminin İspanya’daki tüm sembollerinin kaldırılması kararı alınmıştı

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.