İklim KriziManşet

Fosil yakıt endüstrisi tam gaz: Küresel karbon emisyonları 2018’de rekora gidiyor

0

Fosil yakıt ve sanayiden kaynaklanan küresel karbon dioksit emisyonlarının, 2017’deki artışın ardından 2018’de de %2 artarak yeni bir rekor düzeye çıkmasının beklendiği açıklandı. 

Global Carbon Project (GCP, Küresel Karbon Projesi) tarafından Nature, Environmental Research Letters ve Earth System Science Data bilimsel dergilerinde 6 Aralık Çarşamba günü yayınlanan 2018 Küresel Karbon Bütçesi’ne göre, küresel karbon dioksit emisyonlarındaki artışın başlıca nedeni petrol ve doğal gaz kullanımının artmaya devam etmesi.

Açıklama, ülkelerin bu yılki Birleşmiş Milletler iklim müzakereleri (COP24) için bir araya geldiği Polonya’nın Katowice şehrinde yapıldı.

Düşük karbonlu teknolojilerdeki hızlı büyüme, küresel emisyonların inişe geçmesi için henüz yeterli olmadığı gibi, Paris Anlaşması’nın “2°C derecenin oldukça altında” hedefi doğrultusunda emisyonların sert bir biçimde aşağıya çekilmesinde de yetersiz kalıyor.

‘Yenilenebilir enerji yeterli değil, fosil yakıtlar da terkedilmeli’

Batı Anglia Üniversitesi, Tyndall İklim Değişikliği Araştırmaları Merkezi Direktörü Profesör Corinne Le Quéré şöyle konuştu;

“2018 yılında fosil yakıtlardan kaynaklanan CO2 emisyonlarındaki artış bizi şu anda 1,5°C derecenin oldukça üstünde bir ısınma patikasına sokuyor.

Yenilenebilir enerjiye destek verilmesi yeterli değil. Fosil yakıtlardan kademeli olarak çıkılması ve karbonsuzlaştırma çabalarının ekonominin tamamında yaygınlaştırılması gerekiyor,” dedi.

Türkiye’nin karbon emisyonları 2018’da arttı

Rapor Türkiye’den de sonuçlar içeriyor. Çalışma çerçevesinde üretilen aşağıdaki tabloda da görüleceği gibi, Türkiye’de de 2018 yılında emisyonlarda artış görüldü.

2000 ile 2017 arası Türkiye’nin kömür kaynaklı emisyonları yıllık ortalama yüzde 5,4 büyüme kaydetti, petrolde ise bu oran yüzde 6.2 ile gerçekleşti.

Paris hedefleri tehlike altında

Küresel CO2 emisyonlarındaki bu artış, Paris Anlaşması hedeflerini tehlikeye sokuyor. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli IPCC’ye göre, küresel ısınmanın 2°C derecenin oldukça altında tutulması için emisyonların 2030 itibarıyla yaklaşık olarak %20 azaltılması ve 2075 itibarıyla sıfırlanması gerekiyor. Küresel ısınmanın 1,5°C derecenin oldukça altında tutulması için ise, emisyonların 2030 itibarıyla %50 oranında azaltılması ve 2050 itibarıyla sıfırlanması gerekiyor.

2018 Küresel Karbon Bütçesi raporunun ingilizce orjinaline bu bağlantı üzerinden erişim mümkün.

(Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.