Dünyaİklim KriziManşet

Görseller ve haritalar ile deniz seviyesinin yükselmesinin kentleri nasıl etkileyeceği gösterildi

0

Climate Central tarafından yapılan ve Environmental Research Letters’ta yayınlanan bir araştırmada, deniz seviyesinin yükselmesinin uzun vadeli etkileri hakkında bir dizi görsel materyal paylaşıldı.

Çalışmada aynı zamanda, dünya ve ısınmanın daha düşük veya daha yüksek seviyelerde sınırlandırıldığı farklı senaryolar altında, dünyanın hangi bölgelerinin gelgit çizgisinin altında kalacağını gösteren etkileşimli bir panoramik sokak görünümlü küresel harita da yayınlandı.

Çalışmayla uzun vadede hangi bölgelerin kurtarılabileceği, hangilerinin kaybolabileceği tespiti yapılırken, bugün bir milyar kişiye ev sahipliği yapan yüzlerce kıyı şehri ve kıyı bölgesi ise tehdit altında.

Türkiye’den de birçok yer sular altında kalacak

Google Earth verileri ve görüntüleriyle desteklenen araştırma, dünya çapında 200’den fazla kıyı noktasında gelecekteki su seviyelerinin kesin bir şekilde resmedilmesini sağlıyor. Picturing Our Future koleksiyonu, simgesel yapıların ve mahallelerin yüzyıllar boyunca deniz seviyelerindeki değişimden nasıl etkileneceğini gösteren video simülasyonları ve fotogerçekçi yorumlamalar içeriyor.

Climate Central’ın Kıyı Riski Tarama Aracı‘nda Warming Choices adıyla sunulan yeni interaktif harita, dünyadaki hemen hemen her kıyı topluluğu için gelecekteki potansiyel deniz seviyesi çizgilerini karşılaştırırken, bir taraftan da gezegenin insan faaliyetleri tarafından ne kadar ısındığına bağlı olarak kurtarılabilecek veya sular altında kalacak toprakları farklı renklerle gösteriyor. Araştırma ve görüntü koleksiyonu gibi, harita da IPCC‘nin birden fazla yüzyılı kapsayan deniz seviyesi projeksiyonlarına ve dünyanın en gelişmiş kıyı yükseklik modeli CoastalDEM‘e (Eylül 2021’de yayınlanan sürüm 2.1) dayanıyor.

Etkileşimli haritada Türkiye’ye bakıldığında, deniz seviyesindeki artıştan İstanbul Boğaz Hattı, Karadeniz Sahil Yolu, İzmir Karşıyaka, Akyaka, Dalyan ve Yumurtalık Lagünü’nün de aralarında bulunduğu birçok yerin sular altında kalacağı dikkat çekiyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.