Manşetİklim Krizi

Tesla en iyi karbon yutma teknolojisi için yarışma düzenliyor

0

Dünyanın en zengin milyarderleri arasında yer alan Elon Musk’ın CEO’su olduğu Tesla, atmosferden karbondioksiti azaltmanın bir yolunu bulmak için dört yıllık küresel bir yarışma düzenliyor.

Aynı zamanda roket şirketi SpaceX’in de başında bulunan Musk, ocak ayında yaptığı bir paylaşımda yarışma fikrini duyurmuş, detayları daha sonra aktaracağını söylemişti.

‘Gerçek sistemler kuran bir ekip istiyoruz’

Musk pazartesi günü yaptığı açıklamada “Bu teorik bir yarışma değil. Ölçülebilir bir etki yaratabilecek ve gigaton düzeyinde ölçeklenebilecek gerçek sistemler kuracak ekipler istiyoruz” dedi.

Yarışmayı düzenleyen XPrize ise tüm yönergelerin 22 Nisan tarihinde duyurulacağını ve yarışmanın 2025 22 Nisan Dünya Günü’ne kadarlık dört yıl süre boyunca devam edeceğini söyledi.

Birinciye 50 milyon dolar ödül

İlk 15 takım 1 milyon dolar alırken, 25 öğrenciye ise 200 bin dolarlık burs dağıtılacak. Büyük ödülü kazanan 50 milyon dolar, ikinci 20 milyon dolar üçüncü ise 10 milyon dolar kazanacak.

XPrize açıklamasında yarışmayı kazanmak için “karbondioksiti doğrudan atmosferden veya okyanuslardan çekip, kalıcı olarak çevreye zarar vermeyecek şekilde kitleyebilen bir çözüm yaratılması ve bunun gösterilmesi gerektiğini” belirtti.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.