DünyaManşet

Floyd cinayeti: Dört polis hakim karşısına çıktı

0

Siyah ABD vatandaşı George Floyd’un Minneapolis kentinde gözaltına alındığı sırada ölümüne sebebiyet vermekle suçlanan eski polis memuru Derek Chauvin ile kendisine yardım ve yataklıkla suçlanan üç eski polis, hakim karşısına çıktı. Yargıç Peter Cahill, yetkililer ve avukatlar dava hakkında açıklama yapmayı sürdürürse, duruşmaların başka bir yere alınabileceği uyarısında bulundu.

Floyd’un ölümünün ardından görevden alınan polis memuru Chauvin ön duruşmaya gözaltında tutulduğu yerden video konferans yoluyla katıldı. Yardım ve yataklıkla suçlanan polis memurları Thomas Lane, J. Kueng ve Chauvin’le birlikte gözaltında tutulan diğer polis memuru Tou Thao ise ön duruşmaya şahsen katıldı.

Duruşmaların yeri değişebilir

Minneapolis kentinin Hennepin İlçesi Yargıcı Cahill, George Floyd davasının ikinci ön duruşmasında, Başsavcı Matthew Frank’ten kamu görevlilerinin sessiz kalmaları konusunda nüfuzunu kullanmasını istedi.

Yargıç, avukatların konuşmaması için henüz bir yasak kararı almadığını ancak davayla ilgili kamuoyuna yönelik beyanlara devam edilmesi halinde böyle bir ihtimalin yüksek olduğunu söyleyerek uyarıda bulundu. Yargıç Cahill, talep gelmesi halinde, duruşmaların yerinin değiştirilmesine onay vereceğinin sinyalini de verdi.

Cahill, “Mahkeme bu davaya ilişkin üç konuda açıklama duymaktan memnun olmayacaktır” dedi ve bu üç başlığı “medya, delil ve suçlu veya masum olma” olarak sıraladı.

Bir sonraki duruşma 11 Eylül’de

George Floyd’un ölümünün ardından görevden alınan polis memuru Derek Chauvin ikinci derece cinayetle, diğer polis memurları Thomas Lane, J. Kueng ile Tou Thao da Chauvin’e yardım ve yataklık yapmakla suçlanıyor. Yargıç, eski polis memurlarının birlikte yargılanmaları halinde duruşma tarihini 8 Mart olarak belirledi; ancak dava dosyalarının ayrılması yönünde talep gelmesini beklediğini belirtti. Bir sonraki duruşmanın 11 Eylül’de yapılması bekleniyor.

Yargıç Cahill, sanık avukatlarından birinin, ön duruşmalarda mahkeme salonuna kamera alınmaması yönündeki kararını yeniden değerlendirmesi talebini de reddetti. Yargıç asıl duruşmalar sırasında mahkeme salonuna kamera alınıp alınmaması konusunda ise henüz karar vermiş değil. Minnesota eyaletinde bunun için tüm tarafların onayı gerekiyor.

Sekiz dakika 46 saniye boyunca diziyle George Floyd’un boynuna bastıran Derek Chauvin 29 Mayıs’ta gözaltına alınmıştı. Gözaltındaki memurların hiçbiri şimdiye kadar kendilerine yöneltilen suçlamaları kabul etmedi.

Ne olmuştu?

46 yaşındaki siyah Amerikalı George Floyd’un ölümü ülke genelinde büyük protesto gösterilerine neden olmuştu.

Bu ayın başında Minneapolis Belediye Meclisi’nden oy birliğiyle geçen bir tasarı, polis teşkilatının yerine kamu güvenliğinin toplum öncülüğünde sağlanacağı bir sistemin getirilmesini öngörüyor.

Minneapolis’te Belediye Meclisi’nin çoğunluğu, Floyd’un ölümünün ardından polis teşkilatının lağvedilmesi yönünde oy kullanmıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.