Doğa MücadelesiGünün ManşetiManşet

Flamingoları tehdit eden projenin yürütmesinin durdurulmasına mini kutlama

0
Ali Fuat Gülşen ile ikinci buluşmamız Gediz Deltasını yok edecek otoban prjesinin yürütmesinin mahkemece durdurulduğu haberine denk geldi

Gazetemizde dün (13.08.18 Pazartesi) haberini paylaştığımız gibi TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, EGEÇEP ve Doğa Derneği’nin İzmir Körfez Geçiş Projesi karşısında açtığı davada İzmir İdare Mahkemesi tarafından 20.000’e yakın flamingonun yaşam alanının yok edilmesinin önüne set çekilerek yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Projenin yürütmesinin durdurulması ile 20.000’e yakın flamingo da yaşam alanlarını terk etmek zorunda kalmayacak

Mayıs ayı sonunda flamingoların yaşam alanlarını yok edecek projeye karşı kamuoyu duyarlılığını arttırmak amacı ile 62 yaşında bisiklet ile Yalova’dan Mersin’e 20 günde 1.700 km pedallayan Ali Fuat Gülşen ile bir röportaj gerçekleştirmiştik. İzmir Körfez Geçiş Projesi yürütmesinin mahkemece durdurulmasına dair çok güzel haberi kutlu bir tesadüf eseri Gülşen ile Yalova Çınarcık’ta tekrar buluştuğumuz sırada alınca kendisinden bu doğa koruma zaferi ile ilgili duygularını da Yeşil Gazete okurlarına aktarmasını istedik.

Yalova’ya bağlı Çınarcık ilçesinin Yalı Mahallesi’ndeki bir kafede görüştüğümüz Ali Fuat Gülşen bu zaferi sağlayan başta Doğa Derneği mensupları olmak üzere herkese çok teşekkür ederken kendisinin de payının bulunmasından çok mutlu olduğunu söyledi.

‘Bu başarılarımızın devamı da gelecek’

Ali Fuat Gülşen ile ikinci buluşmamız Gediz Deltasını yok edecek otoban prjesinin yürütmesinin mahkemece durdurulduğu haberine denk geldi

Sözü 62 yaşındaki bisiklet kullanıcısı Ali Fuat Gülşen’e bırakalım:

Çok mutluyum. Böyle bir tesadüfle seninle buluştuğumuz sırada bu haberi almış olmakta ayrıca sevindirdi beni.

Kendimle de gurur duydum 62 yaşımda flamingolar için Yalova’dan Mersin’e pedal çevirmiş olduğum için. Bunun sonucunda mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermiş olması da çok önemli bir gelişme.

Bu haberi de buraya gelirken telefonda ilk önce senden aldım Alper. Ve sen bu güzel haber ile sanki bana dünyanın en güzel haberini vermiş oldun.

Bu kararın alınmasında katkısı olan tüm arkadaşlarıma da teşekkür ederim. Doğa Derneği İzmir Şubesi’nden Eyüp Şimşek’e, İstanbul şubesinden Yeşim Hanım’a. Beni, Doğa Derneği’nin bu projesi ile tanıştırarak bisiklet yolculuğuna çıkmama vesile olan Milliyet Gazetesi muhabiri arkadaşım Gökhan Karakaşa’a ve diğer arkadaşlara.

Umuyorum ki bu başarılarımızın devamı da gelecek ve doğa koruma alanında daha ileriye giden çalışmalara da imza atacağız. Şu an çok mutluyum. Herkese teşekkür ederim.

Ali Fuat Gülşen’i yakalamış iken Doğa Derneği İzmir Şubesi’nden Eyüp Şimşek ile yaptığı görüşmeyi de sorduk;

“Eyüp Bey de çok mutlu idi ama bu karar sonrası karşı tarafın temyiz yoluna gidebileceğini, mücadele kararlılığından taviz verilmemesi gerektiğinin de altını çizdi.

Onlar da beni tebrik etti. Bütün canlıların kendi refahları içinde yaşayabilmeleri için elimizden gelen tüm mücadeleyi vermeye devam edeceğiz”

İzmir Körfezi Otobanı ve Gediz Deltası Koruma Alanı

UNESCO Dünya Mirası kavramı 1975 yılında yürürlüğe giren Dünya Kültürel ve Doğal Mirasın Korunması Sözleşmesi ile uluslararası bir koruma statüsü olarak tanımlanıyor. UNESCO Dünya Mirası alanlarının on kriteri bulunuyor ve bunların altısı kültürel, dördü ise doğayla ilgili. Bir alanın UNESCO Dünya Doğa Mirası Listesi’ne dahil edilebilmesi için Dünya Miras Komitesi tarafından belirlenen olağanüstü evrensel değerini ölçen dört doğal kriterden sadece birini karşılaması yeterli.

Mart 2017’de körfezi güney kuzey yönünde geçmesi planlanan İzmir Körfez Otobanı’nın çevre etki değerlendirme raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmıştı. Mahkeme tarafından yürütmesi durdurulan İzmir Körfez Otobanı’nın inşa edilmesi halinde dünyadaki on flamingodan birinin yaşadığı Gediz Deltası büyük tehdit altına girecek ve bu koruma alanı geri dönüşsüz olarak zarar görecek.”

62 yaşında flamingolar için Yalova’dan Mersin’e bisikletle 1.700 kilometre katetti

İzmir Körfez Geçiş Projesi’nde hukuk zaferi: Mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı

 

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.