EkonomiManşetTürkiye

Fitch, Türkiye’nin kredi notu görünümünü ‘negatif’ olarak değiştirdi

0

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli derecelendirme kuruluşu olan Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu “BB-” olarak teyit ederken, kredi notunun görünümünü ise “negatif” olarak değiştirdi.

Fitch, 19 Şubat tarihinde Türkiye’yle ilgili değerlendirmesinde görünümü “negatif”ten “durağan”a revize etmişti.

‘Dış finansman baskılarını yeniden alevlendirebilir’

Derecelendirme kuruluşu, görünüm değişikliğine gerekçe olarak Merkez Bankası’nın para politikasında erken bir gevşemeye gitmesi ve faizin daha fazla düşürülmesine yönelik beklentiyi gösterdi.

Fitch tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Merkez Bankasının para politikasında erken gevşeme döngüsüne girmesi ve 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce faizlerde daha fazla indirim veya ek ekonomik teşvik beklentisi yurtiçi güvende bozulmaya yol açtı ve bu da benzeri görülmemiş gün içi oynaklıklar da dahil olmak üzere Türk Lirasının keskin bir şekilde değer kaybetmesine ve enflasyonun artmasına neden oldu. Bu gelişmeler makroekonomik istikrar ve finansal istikrar için risk oluşturmaktadır ve potansiyel olarak dış finansman baskılarını yeniden alevlendirebilir”

Açıklamada, “Cumhurbaşkanı da dahil hükümet yetkililerinin düşük faiz oranlarını savunmaları, kamuoyuna lirayı daha da zayıflatacak açıklamalar yapmaları ve Merkez Bankası kararlarına ve yönetimine siyasi müdahalenin artan görünürlüğü nedeniyle politika tepkisinin zamanlaması ve türü konusunda yüksek derecede belirsizlik var” görüşlerine de yer verildi.

Ayrıca Fitch, Türkiye için bu yılki büyüme beklentisini de yüzde 9,2’den yüzde 10,5’e çıkardı. 2022 yılı büyüme tahminini ise yüzde 3,5’ten yüzde 3,6’ya yükseltti.

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.