ManşetTürkiye

Fırtına yerini soğuk ve yağışlı havaya bırakıyor

0

Türkiye‘yi etkisi altına alan fırtına yerini bazı bölgelerde soğuk ve yağışlı havaya bırakıyor.

Pazar günü başlayan fırtına nedeniyle İstanbul, Zonguldak ve Kocaeli’de toplam yedi kişi öldü, 52 kişi yaralandı. 665 evin çatısı uçtu. 45 araç hasar gördü. 904 tane ağaç devrilirken, 46 trafik ışığı ve yön tabelası düştü.

26 uçak İstanbul’a inemedi

Fırtına ulaşımda da aksamalara neden oldu. Deniz, hava, kara ulaşımında aksamalar yaşanırken, İstanbul’a inmesi planlanan 20 dış hat, toplam 26 yolcu uçağı, lodos nedeniyle Antalya Havalimanı’na iniş yaptı.

Lodos nedeniyle Kartal Kumcular İskelesi’ne demirli gemilerden ÜMİT-K isimli kuru yük gemisi batarken, yanında bulunan UMUT isimli kuru yük gemisi de yan yattı.

AA‘da yer alan habere göre, Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı Yusuf Ziya Yavuz dün akşam saatlerine kadar Marmara’nın güneyinde ve Ege’de etkisini sürdüren rüzgar ve fırtınanın gece saatlerine kadar iç bölgelerde kuvvetli bir şekilde devam edeceğini söyledi.

Yavuz, Marmara ve Ege’de görülen rüzgarın, özellikle İç Anadolu Bölgesinde 110-120 kilometre/saate ulaştığını belirtti ve bugün Doğu Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinde lodosun etkili olmasını beklediklerini kaydetti.

Dün Konya, Niğde ve Aksaray’ı vuran kum fırtınasına neden olan rüzgarın gece geç saatlere kadar etkili olacağını kaydeden Yusuf Ziya Yavuz, “Bugün özellikle İç Anadolu’da orta şiddette rüzgarın görülmesini, kuvvetli rüzgar ve fırtınanın Doğu Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu, Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinde görülmesini bekliyoruz. Buralarda rüzgarın 50 ila 80 kilometre/saat hızla esmesini bekliyoruz. Kuvvetli rüzgar ve fırtına akşam saatlerinden itibaren ülkemizi terk edecek” dedi.

‘Cuma günü hava sıcaklıkları artacak’

Yavuz, ülkenin iç ve doğu bölgelerinde yağışların sürdüğünü, çarşamba ve perşembe günü Karadeniz Bölgesinin genelinde, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde, Doğu Akdeniz’de de süreceğini tahmin ettiklerini ifade etti.

Yusuf Ziya Yavuz, cuma gününden itibaren de hava sıcaklıklarının yurdun iç ve batı kesimlerinde artacağını dile getirdi:

Bugün gece saatlerine kadar iç bölgelerimizde, bu akşam saatlerinde kadar doğu bölgelerimizdeki vatandaşların kuvvetli yağışlara karşı tedbirli olmasını istiyoruz. Dün ve bugün yaşadığımız olumsuzlukları gördük. Burada vatandaşların mecbur kalmadıkça trafiğe çıkmalarını istemiyoruz. Özellikle iç bölgelerde kuvvetli lodosla birlikte soba ve baca zehirlenmeleri olma ihtimali var. İç ve doğu bölgelerde yaşayan soba ve baca yakan vatandaşların bu gece ve gün boyunca dikkatli olmalarını istiyoruz. Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinde yoğun kar yağışların olacağından, bu bölgelerdeki vatandaşların kuvvetli yağışlara karşı tedbirli olmasını istiyoruz.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.