Enerji

Finlandiya’dan 5 yıllık Nükleer reaktör gecikmesi için 1,8 milyar euro talebi

0

Finlandiya’da Areva-Siemens ortaklı ile inşasına edilecek olan nükleer reaktörün 5 yıllık bir gecikmeye karşın tamamlanamaması üzerine Finlandiya kamu hizmeti şirlketi TVO, Areva-Siemens’den gecikme bedeli olarak 2,3 milyar dolar (1,8 milyar euro) tazminat talep etti.

Teollisuuden Voima Oyj (TVO) şirketi yaptığı açıklamada uluslararası ticaret hukuku kuralları gereği yaptıkları harcamaların ve gecikme nedeniyle uğradıkları zararların karşılanması gerektiğini, bu harcama ve kayıpların bir kısmı için kendileirne en az 1,8 milyar euro ödeme yapılması gerektiğini belirtti.

Finlandiya’da yapılması planlanan 1600 megawatt kapasiteli EPR (Basınca Dayanıklı Reaktör) tipi reaktörün türünün ilk örneği olduğu vurgulanıyor. Nükleer reaktörün 2005 yılında başlanan inşası materyal yetersizlikleri ya da yanlış planlama gibi sebeplerle sürekli erteleniyordu.

TVO, reaktör tedarikçisi Areva-Siemens’in 2009’da nükleer reaktörü faaliyete geçirmesi gerektiğini, gecikmeden dolayı sorumlu olduğunu ve bu süre zarfında yaşadıkları kaybı da telefi etmeleri gerektiğini açıkladı.

(Washington Post, Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.