DoğaManşetTürkiyeYerel

Fındıklı Vadileri’nde sil baştan HES girişimi: Köylüler nöbet hazırlığında

0

Haber: Gençağa Karafazlı/Hüseyin Altun

*

Rize‘nin Fındıklı ilçesindeki Çağlayan Vadisi‘nin 1. Derece Sit Alanı özelliğinin iptali için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘nın kurduğu komisyonunda görüşüldüğü ortaya çıktı. Haber Fındıklı halkının tepkisine neden oldu.

“Kesin Korunacak Hassas Alan” olarak ilan edilen ilan edilen bölgeye HES kurulması, 2011’de hem yerel mahkeme hem de Danıştay tarafından engellenmişti.

Açılan davalar kazanılmış ve HES girişimi iptal edilmişken, yeniden bir girişimde bulunulmasını değerlendiren yöre halkından Ali Hacıibrahimoğlu, “Sermaye Çağlayan Vadimize yine göz dikmiş. Bu güzelim doğamızın talan edilmesine izin vermeyeceğiz” derken, Fındıklı Belediye başkanı Ercüment Şahin Cervatoğlu, “İlçemiz Çağlayan Vadisi’nin 1. Derece sit alanı özelliğinin iptali için bakanlık komisyonunda görüşülmeye başlandığını öğrendik. Vadilerimiz korunması gereken sit alanlarıdır. Çağlayan Vadisi’nin bu özelliğinin kaldırılmasına ve doğa talanlarına karşı mücadeleye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

‘Dereler özgür akmalı’

EMEP Rize il başkanı Hasan Zorlucan da şunları kaydetti: “Fındıklı halkı uzun yıllardan beri dereler özgürdür, özgür akacak sloganıyla vadilerini korumak için toprağını suyunu savunmak için yıllardan beri yaşam alanı olan vadilerinde nöbet tuttu, tutmaya da devam ediyor. Aç gözlü, gözü paradan başka bir şey görmeyen holdingler, Fındıklı halkının kararlı direnişi karşısında giremedikleri vadilerimize bu kez devletin gücünü kullanarak girmek, vadilerimizi sit alanı statüsünden çıkararak katletmek istiyorlar.  Buna müsaade etmeyeceğiz. ”

ESP Fındıklı İlçe Başkanı Tugay Köse Fındıklı halkının uzun yıllardır toprağını suyunu korumak için mücadele ettiğine dikkat çekerek, “Bundan sonra da yaşam alanlarına yönelik her türlü saldırıya karşı meşru direnme hakkını kullanacaklarını belirtirken, İHD Rize Temsilcisi Günay Karafazlı şöyle konuştu:

” İnsanların en temel hakkı olan yaşanabilir bir çevre hakkı üç beş şirketin aç gözlü hırsına kurban edilmemeli. Bir çok vadide olduğu gibi Fındıklı Vadilerinde de toprağına ve suyuna yönelik katliamlara karşı yıllardır Fındıklı vadilerinde nöbet tutan Fındıklı’lı kadın, erkek, yaşlı, gençlerin mücadelesi üç beş holdingin kar hırsına kurban edilmemelidir. Fındıklı vadilerinin sit alanı statüsünden çıkartılmak istenmesi insanların en temel hakkı olan yaşam hakkına yönelik bir saldırıdır. Bu durumu İHD olarak şiddetle kınıyoruz ve fındıklı halkının yanında olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz.!

Neler yaşandı?

2011’de, vadi üzerinde yapımı planlanan hidroelektrik santrali (HES) projelerine karşı yöre halkı, Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna başvurarak, vadinin 1. derecede doğal sit alanı ilan edilmesini talep etmişti. Kurul da 15 Kasım 2008 tarihinde Çağlayan Vadisini 1. derecede doğal sit alanı olarak tescil etmişti.

Bunun üzerine vadide HES yapmayı planlayan Ayen Enerji firması, kurulun sit kararının kaldırılması için Rize İdare Mahkemesine başvurdu. Ancak, Rize İdare Mahkemesi, yapılan başvuruyu 30 Nisan 2010 tarihinde reddetti. Bunun üzerine temyize başvuran firmanın başvurusu, Danıştay tarafından da reddedilerek Rize İdare Mahkemesinin ret kararı onaylandı.

“Kesin Korunacak Hassas Alan” olarak belirlenen yörede HES yapılamayacağını belirten kararı değerlendiren Fındıklı Derelerini Koruma Platformu Sözcüsü Hüseyin Acar, projenin iptal edilmesinin doğru bir karar olduğunu, ancak mücadeleden vazgeçmeyeceklerini kaydetmiş; “Bu projeyi iptal ettiler ama başka zaman yine HES için gelecekler. Tepki gösteriyoruz, vazgeçiyorlar, sonra yine geliyorlar. Biz bunu 14 yıldır yaşıyoruz. Biri geliyor, biri gidiyor” demişti.

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.