İklim Krizi

Filipinler’deki tayfun: ‘Ölü sayısı korkulandan az’

0

Filipinler Cumhurbaşkanı Benigno Aquino geçen Cuma günü ülkeyi vuran Haiyen Tayfunu’ndaki ölü sayısının başta düşünülenden önemli ölçüde az olabileceğini söyledi.

Amerikan CNN Televizyonu’na konuşan Aquino 10 bin dolayında olduğu belirtilen ölü sayısının ‘çok fazla’ olduğunu ve asıl sayının büyük ihtimalle 2 bin 500 civarında olduğunu ifade etti.

Birleşmiş Milletler, 11 milyonun üzerinde insanın etkilendiği tayfunun 673 bin kişiyi evlerinden ettiğini kaydediyor.

Aquino daha önce 10 bin kişinin öldüğünden kaygı duyulduğu açıklamasının bir polis memuru ve yerel bir yetkiliden geldiğini ve bu açıklamanın felaketin tam ortasında olmanın yarattığı ‘duygusal travma’dan kaynaklanabileceğini vurguladı.

Aquino 29 belediyeden de kayıplar hakkında henüz bilgi alınamadığını söyledi.

Resmi rakamlara göre, şu anda ölü sayısı 1,798. 2,582 kişinin de yaralandığı, 82 kişininse kaybolduğu belirtiliyor.
Yardım görevlileri, yardımların artmasına karşın pekçok tayfun kurbanının hala gıda, içme suyu ve barınma ihtiyacı olduğunu söylüyor.

Bazı ülkeler yardım için gemi ve uçak tahsis ederken, ulaştırma altyapısının zarar görmesi ve kötü havanın yardım dağıtım çalışmalarına darbe vurduğu söyleniyor.

Leyte Adası’ndaki 220 bin nüfuslu Tacloban kenti tayfundan en büyük zararı gören yer.

BBC Muhabiri Jonathan Head, havaalanından kente giden anayolun enkaz ve mültecilerle tıkandığını, halkın da durumlarının düzelmemesi ve asayişin sağlanamamasına kızgın olduğunu belirtiyor.

Muhabirimiz ayrıca, yerel yönetimler de büyük zarar gördüğü için cesetlerin toplanamadığını, yönetimi ele alması gereken merkezi hükümetin de görülmediğini söylüyor.

Daha önce de Birleşmiş Milletler 301 milyon dolarlık yardım çağrısında bulundu. Örgüt, acil ihtiyaçlar için de 25 milyon dolarlık bir fonu serbest bıraktı.

Güvenlik uyarısı

Yardım kuruluşları felaket bölgesindeki güvenlik durumunun kötüleştiği uyarısında bulundu.

Gıda depolarının ve bakkalların yağmalandığı ve halkın korku duymaya başladığı belirtiliyor.

Tacloban’a giden bir yardım konvoyuna saldırı düzenlendiği ve iki saldırganın askerler tarafından öldürüldüğü de gelen haberler arasında.

Havaalanında tahliye için bekleyen büyük kalabalık ve güvenlik güçleri arasında da arbede yaşandığı söyleniyor.

Bölgede bilinen adıyla ‘Yolanda’ tayfunu, Cuma günü kıyı kentleri Leyte ve Samar’ı vurduktan sonra merkezdeki diğer altı adayı da etkisi altına alarak bugüne kadar kaydedilmiş en güçlü kasırgalardan biri oldu.

Daha sonra batı bölgelerine ilerleyen tayfun Filipinler’in altı merkezi adasını da etkisi altına aldı.

(BBC)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.