Doğa MücadelesiGünün ManşetiManşet

Fildişi ticaretini engellemek için başlatılan araştırmaların öncü ismi Kenya’da öldürüldü

0
Esmond Bradley Martin, 1970'li yıllardan beri kaçak fildişi ve gergedan boynuzu avcılığına karşı yürüttüğü faaliyetler ile yürütmekte idi

Detaylı raporları ile yasa dışı avlanma ve yabani hayvan ticaretiyle mücadeleye katkıda bulunan dünyaca ünlü fildişi ticareti araştırmacısı Esmond Bradley Martin, Kenya’da öldürüldü.

Esmond Bradley Martin, 1970’li yıllardan beri kaçak fildişi ve gergedan boynuzu avcılığına karşı yürüttüğü faaliyetler ile yürütmekte idi

75 yaşındaki Martin, Nairobi’deki evin önünden boynundan bıçaklanmış halde bulundu. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan bir polis memuru, “Evinde ölü bulundu; bıçak yaraları vardı. Soruşturma başlatıldı” dedi.

Kenya’da yaşayan ABD’li araştırmacı yakın zamanda Myanmar’a yaptığı bir araştırma gezisinden dönmüş ve bulgularının yazımı sürecindeydi.

Kenya’da 1970’li yıllardan bu yana yaşayan Martin, fildişi ve gergedan boynuzlarının Çin, Vietnam ve Laos’taki yasadışı satışlarını gizlice fotoğraflayıp, belgelerken, aynı zamanda karaborsa piyasalarına da bir alıcı gibi katılarak, yasa dışı fiyatları da açığa çıkardı.

Fildişi ticareti dünyadaki fil nüfusunun büyük oranda düşmesinin en önemli nedenlerinden biri olarak görülüyor

Vahşi yaşamı koruma grubu olan Wildlife Direct’in Başkanı ve Kenya fili uzmanı Paula Kahumbu, Esmond’un çığır açan araştırmalarının, geçen yıl Çin’in yasal fildişi piyasalarını kapatma kararında da payı olduğunu vurguladı ve ekledi:

“Esmond, fildişi ticareti yapmak için ön planda olan, insan tacirlerine ve bayilere hitap eden en önemli kişilerden biriydi.”

10 yılda 100 bin fil öldürüldü

Geçen on yılda, büyük çoğunluğunu uluslararası suç çetelerinin oluşturduğu yasa dışı avlanma yüzünden 110 bin fil öldürüldü. 2016 yılından için en son rakamlar, yasadışı fildişi pazarının ve avcılığın azalmasına rağmen, rekor düzeyde devam ettiğini gösterdi.

Bununla birlikte, geçen yıl dünya genelinde 197 kişi, vahşi yaşam veya doğal kaynakları koruma çalışmaları nedeniyle öldürüldü.

Esmond ilk kez 1970’lerde fildişi için öldürülen fil sayısının artması üzerine Kenya’ya gitmişti.

 

(BBC, Hürriyet)

You may also like

Comments

Comments are closed.