LGBTİ+ManşetSpor

FİFA yaptırımla tehdit etti, takımlar vazgeçti: Katar’da gökkuşağı bandı olmayacak

0

Bazı Avrupalı ülkelerin kaptanlarının Katar’da düzenlenen Dünya Kupası’ndaki maçlarda insan hakları ihlallerini protesto etmek için gökkuşağı renkli ‘OneLove’ kol bandı takma planı FİFA‘dan döndü. Takımlar, FIFA’nın tehditlerinden sonra geri adım attı.

Dünya Kupası’nın Katar’a verilmesi, insan hakkı ihlalleri, eşcinseller konusundaki olumsuz tutumu, göçmen işçilere yapılan kötü muamele gibi gerekçeler nedeniyle tepki çekmişti. İnsan hakları örgütleri, ülkelerin katılmamasını istemiş, reklam yüzü olan, destek veren isimleri eleştirmişti.

Bazı Avrupalı takımlar, Katar’daki insan hakkı ihlallerini protesto etmek için, kaptanlarının gökkuşağı rengindeki ‘OneLove’ kol bandı takacağını duyurmuştu. BBC‘nin aktardığına göre FİFA, bu karardan sonra Avrupalı takımların federasyonlarıyla toplantı düzenledi. FIFA, para cezası, kaptanların doğrudan sarı kart görmesi ve çeşitli sportif yaptırımlarla Avrupalı takımları tehdit etti.

Avrupalı takımlarsa, FIFA’nın tehdidinden sonra geri adım atarak gökkuşağı renkli kol bandı takmayacaklarını açıkladı. Takımlardan yapılan açıklamada, para cezası gibi yaptırımları göze aldıklarını ama oyuncularını kişisel olarak yaptırımların hedefi haline getiremeyecekleri belirtildi.

Bandı takmaktan vazgeçen ülkeler şöyle: İngiltere, Galler, Belçika, Danimarka, Almanya, Hollanda, İsviçre.

FİFA Başkanı içki yasağını da savunmuştu: İki saat içmezseniz ölmezsiniz

Katar, FIFA’ya, 8 Dünya Kupası stadında bira satışını durdurması için istekte bulunmuş; FIFA da  ev sahibi ülke yetkilileriyle yapılan görüşmeler sonrası, stadyumların içinde ve çevresinde içki satışının yapılamayacağını, satışın stadyumlara uzak noktalarda yapılabileceğini belirtmişti. Stadyumlarda ise ‘alkolsüz bira’ denilen içecekler satılabileceği duyurulmuştu.

FIFA Başkanı Gianni Infantino,  Katar’la ilgili yoğun eleştirilere, önceki gün Doha’da düzenlediği basın toplantısında yanıt verdi; maçlarda içki içilmesinin yasaklanmasına ilişkin “Günde üç saat boyunca bira içemezseniz, hayatta kalacağınızı düşünüyorum” dedi.

Infantino, Katar’ın hazırlıklar sırasında insan haklarını hiçe saydığı yönündeki eleştirilere karşı da şunları söyledi:  “Ben Avrupalıyım. Dünyanın dört bir yanında 3 bin yıldır yaptıklarımız için, ahlak dersi vermeden önce özür dilemeliyiz. Eğer Avrupa, bu insanların kaderini gerçekten önemsiyorsa, bu işçilerin bir kısmının çalışmak üzere Avrupa’ya gelebilmesi için yasal yollar oluşturabilir. Onlara biraz gelecek ve umut verebilirler.”

İngiltere ve Galler, Dünya Kupası’ndaki ilk maçlarına bugün çıkacak. İngiltere İran’la, Galler ABD’yle oynayacak.

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.