Dünya

Fidel, 3 yıl aradan sonra oy kullanmak için kamuoyu karşısında

0

Küba eski Devlet Başkanı Fidel Castro, üç yıl aradan sonra ilk kez Küba seçimlerinde oy kullanmak üzere kamuoyu önüne çıktı. Küba’nın 86 yaşındaki eski lideri Fidel Castro başkent Havana’nın El Vedado bölgesindeki seçim merkezine giderek oy kullandı.

Castro, gazetecilere yaptığı açıklamada Küba halkının ‘devrimci bir halk’ olduğuna inandığını söyleyerek 50 yıllık Amerikan ambargosunun Küba’yı bugüne kadar dize getirmediğini, bundan sonra da getiremeyeceğini söyledi.

Bu seçimlerde de milletvekilliğine aday olan Castro, rahatsızlığı nedeniyle nadiren kamuoyu önüne çıkıyor.

Küba’da yaklaşık 8 milyon 500 bin seçmen 612 sandalyeli mecliste görev yapacak vekilleri seçmek üzere sandık başına çağrıldı.

Seçim öncesinde muhalefet partisinin seçime katılması engellenmişti. Seçime katılım oranının yüzde 86 dolayında kaldığı, bunun Küba tarihindeki en düşük oran olduğu ifade edildi.

Seçimler sonucunda Devlet Başkanı Raul Castro’nun yeniden göreve seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Raul Castro, ağabeyi Fidel Castro’nun rahatsızlanması üzerine 2006 yılında görevi geçici olarak, 2008 yılında da resmen devralmıştı.

Komünist partinin seçimleri taban hareketinin sonucu olan bir oylama olarak sunduğunu belirten muhabirler yeni meclisin ilk oturumunu 24 Şubat’ta yapacağını belirtiyor.

Siyasi gündemin baştan belirlendiği söylenen seçimlerin bir sonucu olarak, Raul Castro’nun meclis tarafından yeniden devlet başkanlığına seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Küba Yönetimi 2008’deki oylamada katılımın yüzde 96,8 oranında olduğunu duyurmuştu.

(Deutsche Welle, BBC)

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.