DünyaEkolojiManşet

Ian Kasırgası: Küba’nın tamamı karanlıkta kaldı, Florida’nın güney kıyısı tahliye ediliyor

0
Pinar del Rio, Küba. Fotoğraf: Ramon Espinosa / AP

Ian Kasırgası, dün 11 milyon nüfuslu ada ülkesi Küba‘yı tamamen karanlıkta bıraktı. Kategori 3 şiddetinde adanın batı ucundan geçen kasırga sebebiyle ülkenin tüm elektrik şebekesi çöktü.

Küba Elektrik Sendikası gece boyunca kademeli olarak hizmet verilmesi için çalışmaların sürdüğünü söyledi. Önce yaklaşık 1 milyon kişiye elektrik sağlansa da daha sonra tüm ada karanlıkta kaldı.

Saatte 205 kilometre hız kaydeden kasırga, Küba’nın ikonik puroları için kullanılan tütünlerin çoğunun yetiştirildiği Pinar del Río eyaletinde de büyük hasara yol açtı.

Zarar görenler için 55 barınağın kurulduğu eyalette 50 bin kişiyi tahliye edildi.

Pinar del Rio, Küba. Fotoğraf: Ramon Espinosa / AP

Kasırganın bu akşama doğru Meksika Körfezi‘nde daha da güçlenmesi ve Florida‘nın güneybatı kıyısına saatte 209 kilometre hızla yaklaşması bekleniyor.

Miami’deki Ulusal Kasırga Merkezi (NHC)kasırganın şiddetli dalgalar, hayatı tehdit eden kıyı taşkınları ve bazı bölgelerde bir metreden fazla yağış getirebileceği konusunda uyararak 2,5 milyondan fazla sakini evlerini tahliye etmeye çağırdı.

Bugün erken saatlerde Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından sağlanan GOES-East GeoCcolor uydu görüntüleri. Meksika Körfezi üzerindeki Ian Kasırgasını gösteriyor.

NHC’nin tahminine göre, batı Florida’nın kıyı şeridinin çoğunda fırtınadan dolayı büyük dalgalar meydana gelecek, 12 metreye kadar kıyı taşkınları olacak ve kasırganın merkezinden 225 kilometrelik alana kadar uzayabilecek  tropikal kuvvetli rüzgarlar kıyı şeridine büyük hasar verecek.

Florida Acil Durum Yönetimi Direktörü Kevin Guthrie, dün akşam düzenlediği basın toplantısında, “Şimdi tahliye zamanı. Yola çıkın,” sözleriyle sakinleri tahliye uyarılarına kulak vermeye çağırdı.

Fotoğraf: Marco Bello / Reuters

Fırtına kaynaklı şiddetli rüzgarların şimdiden hissedilmeye başladığı Florida Körfez Kıyısı’nda bu sabah itibariyle market rafları boşaldı. Evlerinin pencerelerini tahtalarla kaplayan sakinler sığınaklara veya tahliye barınaklarına kaçmaya başladı.

Kategori 4 seviyesi, rüzgarın saatte 209 km ila 251 km hız aralığında olduğu ve insanlara ve hayvanlara felaket derecesinde hasar verebileceği anlamına geliyor.

Binalara da ciddi hasarlar veren Kategori 4 kasırgaları genellikle birkaç hafta ila birkaç ay süren uzun süreli elektrik kesintileri ve su sıkıntısı getiriyor.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.