Fener-Balat Bahçeleri’nde “Sebze Sepetleri”

Mavi Kalem Derneği yaz dönemini iki önemli projeyle sürdürüyor. Dernek 8 senedir her yaz yürüttüğü kadınlara ve çocuklara eğitim ve danışmanlık etkinliklerinin yanı sıra bu yıl “Fener-Balat Bahçeleri” adıyla başlattığı projeyle İstanbullulara “Kendi sebzenizi kendiniz yetiştirmeye, taptaze yemeye ne dersiniz?” diye soruyor. Sebze sepeti projesinde 9 Temmuz’dan beri dernek gönüllüleri Fener-Balat semtlerini el arabalarıyla dolaşarak bölgede yaşayanlara sebze fideleri dağıtıyorlar.

Dernek, projeyi “Sebze Sepeti projesi Fener – Balatlı semt sakinlerini kentsel tarım konusunda bir araya getirmeyi ve yeni sosyal bir ortam oluşturmayı amaçlayan yeni, yeşil bir çalışma” olarak tanımlıyor. Proje çocukların da katılımıyla oyunlu ve şenlikli biçimde sürdürülüyor. Projenin gönüllü neferlerinden Pieter Baets her cumartesi, Pazar ve Salı günleri gerçekleştirilen el arabalı turlar için “Çok keyifli oluyor, insanlar çok ilgili. Özellikle çocuklar hemen ilgi gösteriyor. Dağıttığımız fideleri insanlar ufak saksılar içinde balkonlarında ve pencere pervazlarında yetiştiriyor. Hem muhabbet de oluyor, mahalleli iyice kaynaşıyor” diyor.

Sebze Sepeti projesinin önemli bir hedefi Balat’ta oturanların göç ettiği köylerinden İstanbul’a getirdiği tarım bilgisini kullanmalarını teşvik etmek. Proje aynı zamanda Fener-Balat’ta kullanılmayan alanları bulup bunları halk bahçelerine dönüştürmeyi amaçlıyor.

Projeye dahil olmak ya da daha fazla bilgi edinmek isteyenler projenin facebook sayfasını veya Mavi Kalem’in web sitesini ziyaret edebilirler. Derneğe 0212 534 41 33 numaralı telefondan ulaşmak da mümkün.

Birçok ülkede giderek artan kent tarımı projelerinin güzel bir örneği olan Sebze Sepeti ve benzerlerinin yayılması hem tehlike altındaki mahalle kültürünü güçlendirmesi, hem başta çocuklar olmak üzere insanları bahçe tarımcılığıyla yeniden tanıştırması, hem de giderek ağırlaşan iklim ve gıda krizlerine önemli bir çözüm sunuyor olması nedenleriyle çok önemli görülüyor.

(Yeşil Gazete)

Durukan Dudu
Durukan Dudu

Ekoloji editörü, haberci.

Olduğundan yaşlı gösterir (Sakalı var, ondan). Blues’a aşık. İsveç’te Kırsal Kalkınma yüksek lisansının ardından TEMA ve Buğday gibi STK’larda çalıştı, bu süreç içinde Ormanevi Kolektifi’yle kırsala göçtü, bi’ ekoköy kurmaya çabalıyorlar. Çiftçilik, marangozluk ve ekolojik restorasyon denemelerinden kalan boş zamanlarında koordinatörlük, eğitmenlik, proje yönetimi falan yapıyor. Yaşlanıp emekli olunca bir şehre yerleşmeyi düşünüyor. Mektep, 136.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de iklime ve doğaya verilen zarardan milyonlar etkileniyor

'Güvenli ve Adil Alan'ı tanımlayan bilim insanlarının 25 yıllık gelecek projeksiyonları, dünya halklarının tehlikeli devrilme noktalarını aşma riskiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

[Her şey mevsiminde güzel] Eylül ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?

Yeşil Düşünce Derneği, eylül ayında hala kışa turşular kurarak, konserveler ve soslar yaparak hazırlanabileceğinizi hatırlatıyor.

Ağustos ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?

Yazın son ayı ve yaz bereketini en çok hissettiğimiz ay geldi; Ağustos. Peki bu ayda hangi sebze meyveleri tüketmeliyiz?

Temmuz ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?

Yeşil Düşünce Derneği; doğayı ve doğal olanı korumak, zehirsiz gıdaya ulaşmak, sağlıklı olmak, yerel küçük üreticileri desteklemek, ev ekonomisini korumak ve karbon ayak izini düşürmek için mevsiminde yemenin önemini hatırlatıyor.

Erdek’te ekokırım: Denizlerin akciğeri deniz çayırları katledildi

Erdek-Narlı Mahallesi İskelesi yakınlarında 'plaj temizliği' adı altında denizlerin akciğeri olarak bilinen deniz çayırları kepçelerle sökülerek kıyıya yığıldı. Deniz çayırlarının ekosistem için taşıdığı hayati öneme dikkat çeken Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi öğretim üyesi Mustafa Sarı, bu katliamın derhal incelenmesi ve sorumlular hakkında yasal işlem yapılması çağrısında bulundu.

EN ÇOK OKUNANLAR