Hafta SonuHaftasonuKitapManşetUncategorized

Kenti bahçeleştirmek için: Kent Bahçesi Kılavuzu

0

ÇEKÜL Vakfı,Türkiye’de kent bahçeciliğini yaygınlaştırmak üzere Bahçecinin El Kitabı hazırladı. Farklı uzmanlık alanlarından gelen bir ekibin hazırladığı ve digital ortamda erişime açılan kitap, kent bahçeciliği hakkında temel bilgileri paylaşıyor, kentlerde kendi bahçesini yaratmak isteyenlere kılavuzluk ediyor.

Bahçeciliğe ilgi duyan bireylere, mahallelerinde ya da kentsel yaşam alanlarında bir imece hareketini başlatmak isteyen gruplara veya kamusal mekânları etkinleştirmeye çalışan yerel yönetimlere kaynaklık etmesi amacıyla basılan Bahçecinin El Kitabı, bir temel başlangıç rehberi.

Kent bahçeleri nedir?

Kent bahçeleri, kent dokusu içinde rekreatif amaçlara yönelik bitki yetiştirilmesini sağlayan ortak mikro tarım alanlarıdır. Kentin içinde küçük boşluklarda, arka bahçelerde, apartman avlularında, atıl kalmış arsalarda; yenilebilen sebze/meyve gibi bitkiler, aromatik otlar, süs bitkileri yetiştirmek üzere “bahçeleştirilen” yerlerdir.

Ekolojik mekânlar olmanın ötesinde, sosyal mekânlar olarak da kentlerin sürdürülebilir gelişiminde önemli bir araç olan kent bahçeleri, sivil inisiyatifle yönetilen müşterek alanlar; otonom ortak üretim nişleri olarak değerlendirilebilir. Farklı toplulukları ortak bir amaç etrafında birleştirerek köprü kuran ve arayüzler oluşturan bu alanlar, katılımcı demokrasinin güçlenmesi için gerekli iklimi sağlama amacı da güder.

Doğa ve kültür eksenli kentsel koruma ve canlandırma stratejilerini yerelde ve yerelin kaynaklarıyla geliştirmeyi ve uygulamayı kendine ilke edinen ÇEKÜL Vakfı, kent bahçelerini Merzifon, Kadıköy, Payas gibi pek çok merkezde bir kentsel müdahale yaklaşımının parçası olarak ele alıyor. Kılavuz kitapta, kent bahçeleri de listeleniyor.

Kent bahçeciliğine dair uygulamalarınızı [email protected] adresi üzerinden vakıfla paylaşabilirsiniz.

Bahçecinin El Kitabı için tıklayın

 

 

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.