Falaka – Ömer Seyfettin

100 temel eser arasında sayılan Ömer Seyfettin’in hikâyeleri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından çocuklara tavsiye edilmektedir. Falaka da o hikâyelerden biri hatta en bilinenlerindendir.

Ömer Seyfettin

Yazarın çocukluk hatırası olarak belirttiği hikâyede mahalle mektebine giden çocuklar, doğru dürüst bir şey öğrenmeden, pek bilgili olmayan ihtiyar hocalarının söylediklerini tekrarlayıp durmaktadır. Hoca eğitim ve öğretim konusundaki cahilliğini, kendisiyle alay eden ya da yaramazlık yapan çocukları –yasaklanmış olmasına rağmen– falakaya yatırarak çıkartmaktadır. Falaka, kişinin yere yatırılarak, ayaklarının kalın bir sopaya bağlanması ve ayak tabanına sopayla vurulması şeklinde eski bir cezalandırma yöntemidir.

Falaka1 Falaka2

Çocukların, yüzüne bakarak esnemeleri üzerine Hoca uyuyakalınca, çocuklar Hoca’nın enfiye kutusunu alıp, enfiye çekmeye başlarlar. Hapşırık seslerine Hoca uyanır ve durumu anlar. Bunun üzerine o günden sonra okulda esnemeyi ve hapşırmayı yasaklar. Yasağa uymamanın cezası ise falakaya çekilmektir. Çocuklar sürekli esneyip hapşırdıkları için falakaya yatırılıp dururlar. Bu durum canlarına tak edince bir plan yaparlar. Hocanın uyuduğu bir sırada enfiye kutusunu alıp, tozu Hoca’nın eşeği Abdurrahman Çelebi’nin burnuna üflerler. Eşek hapşırmaya başlayınca Hoca ettiği yemin üzerine eşeği de falakaya yatırır. Bu garip durumu kaymakam görünce Hoca öğretmenlikten kovulur.

Yazarın çocukluk yaramazlıklarını ve aradan yıllar geçmesine rağmen geçmeyen vicdan azabını anlatan öykü ilkokul üçüncü dördüncü sınıftan itibaren okunabilir.

Not: Bu yazının videosunu aşağıdaki linkten Uzman Tv’den izleyebilirsiniz.

http://www.uzmantv.com/omer-seyfettinin-falaka-isimli-kitabinin-konusu-nedir

Mehmet-Fırat-ve-Nehir-Pürselim-150x150

 

 

Mehmet Fırat Pürselim

Mehmet Fırat Pürselim
Mehmet Fırat Pürselim

1975 yılında Antalya’da doğdu. Üsküdar Anadolu Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Avukatlık yapmakta ama içine huzursuz bir cin kaçtığı için rahat batmakta, yazar olmaya heveslenmekte.
İlk kitabı Hayat Apartımanı, 2012 Naim Tirali Öykü Ödülü’ne layık görüldü. İlk romanı Emanetimdeki Hayatlar 2014 yılında çıkacak ama hep öykücü kalmaya niyetli. Çeşitli çok yazarlı kitap projelerinin yanı sıra Bağzı Şeylere Öyküler seçkisinde de bir öyküsüyle yer aldı. Çocuklar için Doğa Öyküleri serisi hazırlamakta, serinin ilk kitabı Flamingo Çocuk raflara çıktığından beri çocukların avuçlarına konan bir tüy olmaya çalışmakta.
Dergilerde, gazetelerde, kitap eklerinde öykü, eleştiri, deneme, kitap tanıtımı ve diğer türlerde yazıları yayınlandı. Uzman Tv’de kitap tanıtımı programları yaptı. Yeşil Gazete’de düzenli olmayan bir süreklilik içinde kitaplar ve edebiyata dair yazılar yazmakta.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR