Facebook, aşı karşıtlığı yapan bazı hesapları kapattığını duyurdu

Sosyal medya platformu, aşı karşıtlığı yapan kampanyaya dahil olan 65 Facebook ve 243 Instagram hesabını sildiğini açıkladı.

Sosyal medya platformu Facebook, aşı karşıtı bilgilerin yayıldığı bir kampanyaya dahil olan yüzlerce hesabı kapattı.

Facebook tarafından konuya ilişkin hazırlanan raporda, Rusya merkezli AdNow isimli bir şirkete ait sosyal medya pazarlaması türü olan influencer pazarlama ajansı Fazze‘nin, söz konusu ağ ile bağlantılarının olduğunu kaydetti. Şirket, hesapların Hindistan, Latin Amerika ve Amerika Birleşik Devletleri’ni (ABD) hedeflediğini de ekledi.

BBC, AdNow’un Moskova’daki merkeziyle iletişime geçmek istediklerini, ancak herhangi bir yanıt alamadıklarını ifade etti. AdNow’un Birleşik Krallık tarafından bir yöneticisinin BBC’ye Fazze’nin kapatıldığını söylediği de belirtildi. Facebook ise Fazze’nin artık platformlarından yasaklandığını kaydetti.

‘Dezenformasyon çamaşırhanesi’

BBC Türkçe‘de yer alan habere göre, Facebook, kapatılan sahte hesapların kasım 2020’de AstraZeneca aşısının insanları şempanzeye dönüştüreceğine dair sahte görseller paylaşan aynı hesaplar olduğunun da altını çizdi. Hesaplar, “Maymunlar Cehennemi” isimli filmlerden alınmış ve üzerine diyaloglar yazılmış görseller kullanılarak insanları aşı karşıtlığı konusunda etkilemeye çalıştı.

Facebook’un istihbarat lideri Ben Nimmo, kampanyayı birkaç siteye içerik olarak yüklenen ve ardından da bu içeriği diğer platformlarda güçlendirilen “bir dezenformasyon çamaşırhanesi” olarak tanımladı. Reddit, Medium gibi diğer sosyal medya ağlarına da gerçekliği olmayan bu paylaşımlar sıçradı. Change.org’da da AstraZeneca aşısının güvenliğiyle ilgili endişeleri dile getiren dilekçeler yayımlandı.

‘Karalama işlemlerinin ikinci dalgası’

Facebook, bu kampanyanın Batı aşılarını karalama girişimlerinin ikinci dalgası olduğunu ifade etti. Ancak, her iki dalganın da başarısız olduğunu ve ilgi görmediğini, gönderilerin neredeyse hiçbirinin beğeni almadığını belirtti.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İstanbul’da trafik sıkışıklığı, ücretlendirilmesi ve toplumun desteği

Ekonomistler, çok uzun bir süreden beri dışsal maliyetlerin fiyatlandırma...

Otoban

Otoban yapılmaya başlanmasıyla birlikte şehrin küçük nüfusunu oluşturan otomobil sahipleri yayalara değil, yayalar onlara tabi kılınmaya başlandı.

Göç sonrası ‘yeniden çiçeklenenler’ İstanbul’da buluşuyor

Galata Postane'de düzenlenecek 'Rebloom: İstanbul'da Göç Sonrası Mekanlar ve Sanatsal karşılaşmalar' festivali, 5-7 Aralık tarihlerinde izleyicilerle buluşacak.

Gözaltına alınan gazetecilerden ikisi tutuklandı, 10 haberci ‘adli kontrol’ şartıyla serbest

Eskişehir merkezli operasyonlarda gözaltına alınan gazetecilerden Bilge Aksu ve Mehmet Uçar tutuklandı. Gözaltına alınan diğer haberciler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Botsvana’da ölen 350 filin iklim kaynaklı su zehirlenmesine maruz kaldığı düşünülüyor

Uydu veri analizleri, 2020'deki kitlesel ölümlerin ardında yosun patlamalarının olabileceğini gösteriyor.

EN ÇOK OKUNANLAR