DünyaManşetMedya-İnternet

Facebook, aşı karşıtlığı yapan bazı hesapları kapattığını duyurdu

0

Sosyal medya platformu Facebook, aşı karşıtı bilgilerin yayıldığı bir kampanyaya dahil olan yüzlerce hesabı kapattı.

Facebook tarafından konuya ilişkin hazırlanan raporda, Rusya merkezli AdNow isimli bir şirkete ait sosyal medya pazarlaması türü olan influencer pazarlama ajansı Fazze‘nin, söz konusu ağ ile bağlantılarının olduğunu kaydetti. Şirket, hesapların Hindistan, Latin Amerika ve Amerika Birleşik Devletleri’ni (ABD) hedeflediğini de ekledi.

BBC, AdNow’un Moskova’daki merkeziyle iletişime geçmek istediklerini, ancak herhangi bir yanıt alamadıklarını ifade etti. AdNow’un Birleşik Krallık tarafından bir yöneticisinin BBC’ye Fazze’nin kapatıldığını söylediği de belirtildi. Facebook ise Fazze’nin artık platformlarından yasaklandığını kaydetti.

‘Dezenformasyon çamaşırhanesi’

BBC Türkçe‘de yer alan habere göre, Facebook, kapatılan sahte hesapların kasım 2020’de AstraZeneca aşısının insanları şempanzeye dönüştüreceğine dair sahte görseller paylaşan aynı hesaplar olduğunun da altını çizdi. Hesaplar, “Maymunlar Cehennemi” isimli filmlerden alınmış ve üzerine diyaloglar yazılmış görseller kullanılarak insanları aşı karşıtlığı konusunda etkilemeye çalıştı.

Facebook’un istihbarat lideri Ben Nimmo, kampanyayı birkaç siteye içerik olarak yüklenen ve ardından da bu içeriği diğer platformlarda güçlendirilen “bir dezenformasyon çamaşırhanesi” olarak tanımladı. Reddit, Medium gibi diğer sosyal medya ağlarına da gerçekliği olmayan bu paylaşımlar sıçradı. Change.org’da da AstraZeneca aşısının güvenliğiyle ilgili endişeleri dile getiren dilekçeler yayımlandı.

‘Karalama işlemlerinin ikinci dalgası’

Facebook, bu kampanyanın Batı aşılarını karalama girişimlerinin ikinci dalgası olduğunu ifade etti. Ancak, her iki dalganın da başarısız olduğunu ve ilgi görmediğini, gönderilerin neredeyse hiçbirinin beğeni almadığını belirtti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.