DünyaKoronavirüs SalgınıManşetSpor

Aşı karşıtı Sırp tenisçi Novak Djokovic’in Avustralya’ya girişine yasak

0
Teniste erkekler dünya sıralamasının 1 numarası Sırbistanlı tenisçi Novak Djokovic’in Avustralya’ya giriş vizesinin iptal edildiği bildirildi. Djokovic’in, sezonun ilk Grand Slam turnuvası Avustralya Açık’a katılmak için gittiği Melbourne Havaalanı’nda ülkeye giriş şartlarını yerine getiremediği için vizesinin iptal edildiği duyuruldu.

Dört Grand Slam turnuvasının ilk ayağı olan etkinliğe katılan tüm sporcu ve çalışanların aşılı olması ya da bağımsız bir kurul tarafından verilen muafiyeti olması gerekiyor.

Dünyanın en katı salgın kısıtlamalarının uygulandığı ülkelerden biri olmasının ardından ilk kez on binlerce günlük vaka kaydedilen Avustralya’da söz konusu muafiyet kararı Sırp tenisçinin meslektaşları dahil, tepkilere neden olmuştu.

Başbakan Morrison: Kural kuraldır, kimse için istisnası yok

Avustralya Sınır Güvenliği (ABF) tarafından yapılan açıklamada, Djokovic’in ‘Avustralya’ya giriş şartlarını yerine getirmek için uygun kanıt sağlamadığı’ ve bu nedenle vizesinin iptal edildiği duyuruldu.

ABF’nin açıklamasında, “Girişte geçerli bir vizeye sahip olmayan veya vizeleri iptal edilen vatandaş olmayanlar gözaltına alınacak ve Avustralya’dan çıkarılacak” dendi.

Djokovic’in durumuyla ilgili Twitter hesabından açıklama yapan Avustralya Başbakanı Scott Morrison, “Hiç kimse kuralların üzerinde değildir. Güçlü sınır politikalarımız, Covid-19’dan dünyadaki en düşük ölüm oranlarından birine sahip olan Avustralya için kritik öneme sahip, teyakkuzda olmaya devam ediyoruz” dedi.

Morrison, dün yaptığı açıklamada, tıbbı muafiyet gerekçesini belgeleyemediği takdirde Djokovic’e farklı muamele yapılmayacağını ve ilk uçakla evine gönderileceğini söylemişti. Melbourne Havaalanı’nda sekiz saat bekletildikten sonra gözetim merkezi olarak kullanılan bir otele götürülen Djokoviç’in avukatları ise karara itiraz başvurusu yaptı.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Djokovic’in vizesinin iptal edilmesine “Novak’ımıza, tüm Sırbistan’ın onunla olduğunu söyledim. Dünyanın en iyi tenisçisine yapılan bu tacizin bir an önce son verilmesi için her şeyi yapıyoruz” sözleriyle tepki gösterirken, Djokovic’in tutulduğu otelin önünde de tenisçinin destekçileri bir eylem yaptı. Babası Srdjan Djokovic ise oğlunun Melbourne havalimanında kapısında polislerin beklediği bir odada tutulduğunu belirterek ”Bu sadece Novak için değil tüm dünya için verilen bir mücadele” dedi.

Nadal: Her kararın sonuçları var

Djokovic’in en büyük rakiplerinden İspanyol tenisçi Rafael Nadal, Avustralyalıların bu olaya tepki göstermelerinin “çok normal olduğunu” söyledi.

Turnuva için Melbourne’da olan Nadal, “Eğer aşılıysanız Avustralya Açık’ta oynayabilirsiniz. İki yıl boyunca o kadar çok insan öldükten sonra sanırım pandemiyi bitirmenin tek yolu aşılar” diye konuştu. Djokovic’in Avustralya’ya girişi engellendiği için “üzüldüğünü” belirten Nadal, bir yandan da rakibinin aşılanmadığı için bu tip zorluklarla karşılaşabileceğinin farkında olduğunu da söyledi: “Djokovic bu kararı kendisi verdi. Herkes kendi kararlarını almakta özgür ancak bu kararların sonuçları olacaktır.”

Pazartesi günü görülecek davada Djokovic’in sınır dışı edilip edilmeyeceğine karar verilecek.

Avustralya Açık Turnuvası, 17-30 Ocak’ta Melbourne kentinde düzenlenecek.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.