Aşı karşıtlığı hayvan sahiplerinde de yaygınlaşıyor

ABD'deki köpek sahiplerinin çoğunun onları aşılamakta tereddüt gösterdiğini belirten uzmanlar uyarıyor: Sadece hayvan hayatı için değil, halk sağlığı bakımından da tehdit.

Araştırmacılar, evcil hayvan aşıları konusunda artan şüpheciliğin, sosyal medyadaki yanlış bilgilerin yanı sıra veteriner faturalarının artan maliyetinden kaynaklandığı sonucuna vardılar.

İnsanlardaki aşı karşıtlığına benzer

“Köpek gibi hasta mı? Köpek aşısı tereddütünün yaygınlığı, politikleşmesi ve sağlık politikası sonuçları” başlıklı çalışma, insanlara yapılan aşılarla ilgili çürütülmüş teoriler arasında benzeşen noktalar da  buldu. Örneğin ankete katılanların %40’ı aşıların köpeklerinde otizme neden olabileceğine inanıyor.  

Ankete göre, aşı konusunda şüpheci olan hayvan sahipleri, köpekleri için “doğal bir yaklaşıma”, masaj ve akupunktur gibi alternatif tedavilere odaklanan veteriner hekimler arıyor.

Çalışmayı yürüten bilim insanları ise aşılanan evcil hayvanların sayısının azalması sadece hayvan popülasyonlarını tehlikeye atmakla kalmadığına aynı zamanda aşıyla önlenebilir hastalıkların insanlara da yayılması riskini taşıdığına dikkat çekiyor. 

Baş araştırmacılardan, Boston Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu‘ndan,  Matthew Motta, The Wall Street Journal’a ulaştıkları bulgular karşısında şok olduklarını söyledi: 

“Daha fazla evcil hayvanın aşılanmadığı bir dünyada bu, evcil hayvanlarımız için bir tehdit ama aynı zamanda sizin ve benim için de bir halk sağlığı tehdidi.”

Amerikan Veteriner Hekimleri Birliği’ne göre ABD’de yaklaşık 50 milyon hanenin köpeği var. Kuduz gibi bir hastalığın yayılmasını durdurmak için köpek popülasyonunun %70’inden fazlasının aşılanmış olması gerekiyor. 

ABD eyaletlerinin çoğunda kuduz aşısı zorunlu tutuluyor ancak bu, yaygın olarak zorunlu kılınan tek aşı. Hayvan hastalıkları iyi bir şekilde kontrol altına alınmış olsa da araştırmacılar, çalışmalarında ortaya çıkan eğilimin devam etmesi halinde bulaşıcı hastalıkların yayılabileceği konusunda uyarıyor. 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR