Kazdağları‘nda bulunan Eybek Dağı’na yapılması planlanan Rüzgar Enerjisi Santralleri’ne (RES) verilen ‘Çevresel Etki Değerlendirme Raporu (ÇED) olumlu’ kararı Danıştay’dan döndü. Danıştay tarafından yapılan değerlendirmede projenin ÇED raporunda flora faunaya etkilerinin kapsamlı biçimde değerlendirilmediği bildirilerek karar itiraza onay verilmeksizin iptal edildi.
Edremit Çevre Platformu (EDÇEP) Polat Enerji firmasının Kanadalı ve Fransız ortaklarıyla birlikte Eybek Dağı’nda yapmak istediği RES projelerine karşı, Balıkesir İdare Mahkemesi’nde ÇED olumlu kararına karşı dava açmıştı. Danıştay RES’lere ulaşım için yapılması planlanan 25 kilometrelik yol güzergahının net olarak belirtilmediği ve yol yapım ve genişletme çalışmalarının flora faunaya etkilerini kapsamlı biçimde değerlendirilmediğini bildirdi.
Projenin çevreye etkilerinin değerlendirilmediği bir bilirkişi raporu
EDÇEP Sözcüsü Kubilay Öztürk yargı kararına ilişkin olarak şunları anlattı: “Burada RES yapmak isteyen Polat Enerji Şirketi ancak arka planda iki tane Fransa ve Kanada merkezli ortağı var. Bakanlığın ÇED’i onaylaması sonrası dava açıldı. Balıkesir İdare Mahkemesi bilirkişi raporlarına baktı ve şirketi haklı gördü. Bunun üzerine Danıştay’a gidildi. Danıştay’ın verdiği kararda da görüldüğü üzere; projenin özellikle flora faunaya ne kadar zarar vereceğini çok net ortaya koymayan bir bilirkişi raporu söz konusu.”
‘Eybek aynı zamanda bir orman, RES’ler kaç ağaca tekabül edecek?’
Öztürk, yenilenebilir enerji kaynağı olan RES’lerin doğru bölgeler seçildiği sürece bir sorun olmadığını belirtip şirketin RES’i özellikle bir orman da olan Eybek Dağı’na yapmak istemesini şu ifadelerle eleştirdi:
“2015’ten beri dağda rüzgar ölçümleri yaptılar ve olumlu sonuç aldılar. Bu bölge denizden karaya zaten bir rüzgar vadisidir. Balıkesir’e kadar bu vadi devam eder. Bunun her iki tarafında, solunda ve sağında, ormansız çıplak tepeler var. RES’leri oralara yapmak mümkünken onlar Eybek’te yapmak istediler. Eybek aynı zamanda bir orman. Bu ormana 40 tane türbin dikmek, bağlantı yollarını açmak vs. sonucunda 245 bin metrekare alan kullanacaklarını söylüyorlar ama bunun kaç ağaca tekabül edeceğini söyleyemediler. bu rakamı yaklaşık 145 ila 160 bin ağaç olarak değerlendiriyoruz.”
‘Orman bütünlüğünü de bozacak’
Söz konusu projenin orman bütünlüğünü de bozacağını söyleyen Kubilay Öztürk, “Israrla buraya RES yapmanın bir anlamı yok. Yoksa rüzgar enerjisinin biz karşı değiliz. Sürdürülebilir bir enerjidir ve yapılabilir de. Ama yeri Eybek olmamalıydı. En başından beri biz bunu savunduk. Nihayetinde Danıştay da kararımıza katıldı. Yapılan bilirkişi raporunu ve daha önceki şirketin hazırlamış olduğu dosyanın bunlara cevap vermediğini söyledi. ‘İtiraz kabul etmez’ bir şekilde bizim haklı olduğumuzu bildirdi. Seviniyoruz tabi, uzun sürüyor bu süreçler malum. Güzel bir şey oldu. Artık bu şirketin bu ÇED raporuna dayanarak Eybek’te bir şey yapabilme şansı yok. Umuyoruz ki bir ÇED raporuyla birileri daha bir şeyler yapmaya kalkmasın” şeklinde konuştu.
Ne olmuştu?
Eybek Dağı’na yapılması planlanan RES projesinin ÇED süreci 2018’de başlatıldı. Ekim 2018’de köylerde bilgilendirme toplantıları, imza kampanyaları ve basın açıklamaları düzenlemiş ve Edremit’te yapılacağı duyurulan “Halkın Katılımı Toplantısı” nı yaptırmamıştı.
Dernek üyeleri, Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda 17 Haziran 2019’da gerçekleştirilen İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu toplantısına da katılarak proje ile ilgili itirazlarını yazılı ve sözlü olarak dile getirmiş ve civar köylülerin ve Edremit Körfezi halkının itiraz dilekçelerini de komisyona teslim etmişti. Projenin ÇED nihai aşamasına gelindiğinin 2 Eylül 2019’da bakanlıkça ilan edilmesinden sonra proje alanı yakınlarındaki Yaşyer, Çamcı, Dereli gibi köylerde yaşayan köylüler dilekçelerle projeye itiraz etti. Vatandaşlar da Cimer üzerinden itirazlarını sürdürdü.
Edremit Çevre Platformu, Burhaniye Çevre Platformu, Kazdağı Koruma Derneği, EMARÇEB ve vatandaşlardan oluşan 15 gerçek ve tüzel kişi tarafından, ‘Duygu Rüzgar Enerji Santrali Projesi’ için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen “ÇED Olumlu” kararının iptali için dava açıldı. Körfezli çevre aktivistleri Eybek Dağı’nda bir araya geldi. Kazdağları‘nda bulunan Eybek Dağı’na yapılması planlanan Rüzgar Enerjisi Santrallerinin yanlış yere ve yanlış ölçekte yapıldığını savunan aktivistler, protesto gösterisi gerçekleştirdi.