Enerjiİklim KriziManşet

EY raporu: Türkiye yenilenebilir enerji cazibesinde dünyada 27’nci sırada

0
Fotoğraf: Philip Silverman / BBC

İngiliz danışmanlık şirketi Ernst and Young‘ın yılda iki kere hazırladığı Yenilenebilir Enerji Ülke Çekicilik Endeksi‘nin (RECAI) Haziran 2023 raporuna göre Almanya ilk kez Çin‘i geride bırakarak ABD‘den sonra ikinci sıraya yerleşti.

Dünyadaki yenilenebilir enerji pazarının ilk 40’ında yer alan ülkeleri değerlendiren listede ABD ilk sıradaki yerini korurken, Türkiye üç puan ilerleyerek 30’uncu sıradan 27’inci sıraya yükseldi.

Rapora göre ülkelerin yenilenebilir enerji çekicilik sıralamarı şu şekilde:

  1. ABD
  2. Almanya
  3. Çin
  4. Birleşik Krallık
  5. Fransa
  6. Hindistan
  7. Avustralya
  8. İspanya
  9. Hollanda
  10. Japonya
  11. Danimarka
  12. Kanada
  13. İrlanda
  14. Şili
  15. İtalya
  16. Yunanistan
  17. Polonya
  18. Brezilya
  19. İsrail
  20. İsveç
  21. Finlandiya
  22. Portekiz
  23. Fas
  24. Belçika
  25. Güney Kore
  26. Tayvan
  27. Türkiye
  28. Mısır
  29. Avusturya
  30. Arjantin
  31. Norveç
  32. Kazakistan
  33. Filipinler
  34. İsviçre
  35. Meksika
  36. Vietnam
  37. Güney Afrika
  38. Tayland
  39. Suudi Arabistan
  40. Ürdün

Veriler, bu ülkelerden Almanya, Hindistan, Hollanda, Kanada, Şili, Polonya, İsrail, Finlandiya, Portekiz Tayvan, Türkiye, Mısır, Avusturya, Norveç, Kazakistan, Tayland ve Suudi Arabistan’ın yenilenebilir enerji çekiciliklerini artırdığını gösterdi.

ABD, Birleşik Krallık, Fransa, İspanya, Danimarka, İrlanda, Yunanistan, İsveç, Belçika, Vietnam ve Güney Afrika hiçbir ilerleme veya gerileme göstermedi.

Öte yandan Çin, Avustralya, Japonya, İtalya, Brezilya, Fas, Güney Kore, Arjantin, Filipinler, İsviçre, Meksika ve Ürdün’ün ise çekicilik puanlarında düşüş kaydedildi.

‣ Rüzgar ve güneş 2022’de küresel elektriğin yüzde 12’sine ulaşarak rekor kırdı

Almanya’nın atağı

Bu yılki endeksin en büyük gelişmesi Almanya’nın uzun süredir ikinci sıradaki yerini koruyan Çin’i geçmesi oldu.

Raporda Almanya’nın enerji pazarı dönüşümü sırasında deniz üzerinde rüzgar enerjisi ihalesi açmasının, rüzgar enerjisi kapasitesini arttırma kararlığını gösterdiği vurgulandı.

Almanya’nın bir diğer güçlü noktası da enerjide fosil yakıtlardan kurtularak dönüşüm reformu başlatması. Ukrayna savaşına kadar Avrupa‘da Rusya gazının en büyük alıcısı Almanya’nın enerji üretimi ağırlıklı olarak kömür ve nükleere dayanıyordu.

Doğal gaz kullanımını azaltmak için kömürden vazgeçme planlarını erteleyen Berlin yönetimi, nisan ayında nükleer enerji santrallerini kapattı.

Raporda “Bu, hızlandırılmış enerji dönüşümü hedeflerine doğru ilerlemede önemli bir kilometre taşı olmakla birlikte, elektrik arzındaki kesintilerin etkilerini azaltmak için kısa vadede kömür kullanımında bir artış olması muhtemeldir” denildi.

Almanya, 2030 yılına kadar enerji üretiminin yüzde 80’ini yenilenebilir kaynaklardan karşılamayı hedefliyor. Ülkede halen yenilenebilir kaynaklar enerji üretiminin yüzde 46’sını karşılıyor. Bu oran 2022’nin başında yüzde 41 olarak gerçekleşmişti.

‣ Oxford raporu: Yenilenebilir enerji daha ucuz sermaye maliyeti sağlıyor

Türkiye’nin durumu

Türkiye’nin yenilenebilir enerji yatırımlarını çekme konusunda üç puan artışla 27’nci sıraya yükseldiğini belirten rapor, bunu hükümetin yeni 10 yıllık vadeli yenilenebilir enerji projelerine verdiği tarife garantisine bağladı.

Raporda 2021 ve 2030 yılları arasında kurulacak güneş enerjisi projelerine, Türkiye’de üretilmeleri halinde ek beş yıl daha tarife garantisi verilmesinin enerjiyi karbonsuzlaştırma planlarını destekleyeceğinin altı çizildi.

Plan kapasmında 2035 yılına kadar ise 53 gigavatlık güneş enerjisine ihtiyaç bulunuyor ve böylece 2030 yılına kadar enerji üretiminin yüzde 65’inin yenilenebilir kaynaklara dönüştürülmesi hedefleniyor.

‣ Rüzgar ve güneş 2021’de küresel elektrik üretiminin onda birini karşılayarak rekor kırdı

Rapordan öne çıkan notlar

  • Enerji güvenliği ve iklim değişikliği yatırımları için 369 milyar dolar ayıran Enflasyon Azaltma Yasası‘nı geçen yıl kabul eden ABD, listenin başındaki yerini korudu. Ancak yenilenebilir enerjinin bölgesel şebekelere bağlanması ve inşasında yaşanan gecikmelerin olumsuz etkisine dikkat çekildi.
  • Listenin dördüncü sırasında yerini koruyan Birleşik Krallık, 2025 yılına kadar yeşil hidrojen sertifikasyonu yapmayı planlıyor.
  • Listenin beşinci sırasındaki yerini koruyan Fransa’nın karadaki rüzgar enerjisi yatırımlarında ilerleme olduğu, ancak yenilenebilir hedeflerinde geride kaldığı belirtildi.
  • Bir sıra gerileyerek listenin 10’uncu sırasında yer alan Japonya‘da güneş paneli ve karada rüzgar enerjisinin büyüme yolunda olduğu vurgulandı.
  • Bir sıra yükselerek Türkiye’nin hemen altına, 28’inci sıraya yerleşen Mısır‘ın rüzgar enerjisinde liderliği hedeflediği belirtildi.
  • Dört sıra düşerek 30’uncu sıraya gerileyen Arjantin‘in 2019’dan bu yana ilk yenilenebilir enerji kamu ihalesini şimdi yürütmekte olduğu vurgulandı.
‣ Rüzgar ve güneş enerjisi, kömür ve doğal gazdaki küresel artışı önledi: 40 milyar dolar tasarruf edildi

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.