ETİ Maden yönetimine asgari ücretin 35 katı ‘huzur hakkı’

ETİ Maden İşletmeleri'nde görev yapan yönetim kurulu üyeleri ve denetçilerin 2022 yılı içerisinde dikkat çekici miktarda ödeme aldığı ortaya çıktı. Açıklanan rakamlara göre, her bir yönetici asgari ücretin yıllık gelirinin 35 katı kadar bir kazanç elde etti. 

ETİ Maden İşletmeleri‘nin yönetim kurulu üyeleri ve denetçilerinin, 2022’de toplamda 831 bin TL maaş aldığı öğrenildi. Bu rakam, asgari ücretlin yıllık kazancının 35 katı kadar. Şirketin geçmişteki hizmet binası için yaptığı yüksek kira ödemeleri ve yeni bina inşaatı için harcanan büyük miktardaki paralar da tartışma konusu oldu.

Birgün‘den Mustafa Bildircin‘in haberine göre, ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü‘nün 2022 yılı mali raporları, önceki yıl yönetim kurulu üyelerine ve denetçilere yapılan ödemelerin 457 bin TL iken, 2022’de yüzde 82 oranında arttığı ve 831 bin TL‘ye ulaştığı görüldü. 

Ege madenler ve JES’lerle doldu: Onlarcasına daha onay verildi
[COP28] Türkiye zirveye doğa katili, fosil yakıtçı şirketlerle gidip üç imzayla döndü

Bu artış, yöneticilere tanınan huzur hakkının da bir göstergesi. Yönetim kurulu üyeleri 2022’de 594 bin TL huzur hakkı alırken, kişi başına düşen yıllık huzur hakkı 148 bin 500 TL olarak hesaplandı. Bu da, 2022’de 4 bin 253 TL olan asgari ücretle karşılaştırıldığında raporlar, bir asgari ücretlinin yıllık kazancının 35 katı kadar bir gelir elde edildiğini gösteriyor.

2012’den 2018’e kadar süren dönemde, ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün kullanmakta olduğu hizmet binası için ödenen kira bedeli de gündeme geldi. Altı yıl içerisinde bu kira için toplam 30,6 milyon TL ödendiği bildirildi. Kiradan çıkmak ve kendi binasını inşa etmek için harekete geçen kurum, bu yeni yapı için toplam 219,3 milyon TL harcadı. Ayrıca, bu yeni binanın çevre düzenlemesi için ek olarak 8,2 milyon TL daha ödendi.

Cumhurbaşkanı kararıyla dokuz bakanlıkta onlarca yeni atama yapıldı
Murgul’da siyanürlü altın ayrıştırmaya karşı mücadele altı yıl sonra yeniden…

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Yeni taslak metin yayımlandı: 2035’e kadar 250 milyar dolar iklim finansmanı

COP29 Başkanlığı'nın yeni nihai taslak metninde gelişmekte olan ülkelere 2035'e kadar 250 milyar iklim finansmanı öngörülüyor. Ayrıca 1,3 trilyon dolar toplama yönünde daha geniş bir hedef belirleniyor.

[COP29] BAE’den Suudilere uyarı: ‘Fosil yakıtlarda uzaklaşma’ya itirazı sonlandırın

Bakü'de Suudi Arabistan'ın COP28'de mutabakat altına alınan 'fosil yakıtlardan uzaklaşma' taahhüdünün geri alınması çabaları, komşusu ve müttefiki, petrol ülkesi Birleşik Arap Emirliklerini bile kızdırdı.

ABD, zürafaları ‘tehlike altındaki türler yasası’ kapsamına alıyor

İklim krizi ve vücut parçalarından yapılan süs eşyalarına yoğun talep nedeniyle sayıları yüzde 77 oranında azalan zürafalarla ilgili girişimin kaçak avlanmayı azalması umuluyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden Netanyahu hakkında tutuklama emri

UCM savaş suçu işledikleri gerekçesiyle İsrail Başbakanı Netanyahu, eski Savunma Bakanı Gallant ve Hamas liderlerinden Deyf'in yakalanmasına hükmetti.

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

EN ÇOK OKUNANLAR