Estonya‘da eski başbakan Juri Ratas‘ın yolsuzluk iddiaları nedeniyle istifa etmesinin ardından adaylığı onaylanan Kaja Kallas, ülkenin ilk kadın başbakanı oldu. Kallas’ın liderliğini yürüttüğü merkez sağdaki Reform Partisi, Ratas’ın liderliğindeki Merkez Parti’nin koalisyon ortağı oldu. Ülkede 2016’da da Kersti Kaljulaid ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı olarak tarihe geçmişti.

Kallas’ın adaylığı dün parlamentoda kabul edildi. Yeni başbakanın selefi Ratas, başkanı olduğu Merkez Parti’nin bir gayrimenkul geliştirme firmasıyla bağlantılı yolsuzluk iddialarına karışması nedeniyle 13 Ocak’ta görevi bırakmıştı. Ratas’ın istifasıyla aşırı sağcı EKRE‘yi de içeren merkez sağ koalisyon hükümeti devrilmişti.

EKRE’nin dahil olduğu bir koalisyon hükümetini devralmayacağını belirten Kallas, aşırı sağın kilit politikalarından biri olan ‘evliliği kadın ve erkek arasındaki bir birlik olarak tanımlamama’ sözünü yineledi. Kallas, fosil yakın sektörüne daha fazla yatırım yapılmasını da engelleyeceğini söyledi.

Kallas ve Ratas, dün koalisyon anlaşmasını imzaladı.

Kallas’ın Reform Parisi, Mart 2019’daki son genel seçimden zaferle çıkmış, Kallas da ‘ilk kadın başbakan’ diye manşetlere taşınmıştı. Ancak çoğunluk sağlanamayınca koalisyon çabaları da çökmüştü.  Merkez Parti, Reform Partisi ile koalisyon kurmak istemeyince göçmen ve Avrupa Birliği karşıtlığıyla öne çıkan aşırı sağcı parti EKRE’nin koalisyona girmişti. EKRE evlilik eşitliğinin yasallaştırılmasına da karşıydı.

‘Hedefimiz ülkeyi kapatmamak’

Koronavirüs salgınıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Kallas, “Öncelikli ilgileneceğimiz şey sağlık krizi. Amacımız Estonya’yı mümkün mertebe açık tutmak. İnsanlar işe, çocuklar okula gidebilmeli, ekonomik faaliyetler devam etmeli” dedi.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.