EnerjiManşetTürkiye

Eski Japonya Başbakanı: Türkiye’ye nükleer enerjiyi tavsiye ettiğim için utanç duyuyorum

0
Japonya‘da, Fukuşima nükleer felaketi sırasında başbakan olan Naoto Kan, o dönem Türkiye‘ye gelip yetkililere nükleer enerjiyi güçlü bir şekilde tavsiye ettiği için pişman olduğunu söyledi.
 
11 Mart 2011’de Fukuşima’da büyük hasara yol açan deprem ve tsunami sonucu oluşan Daiichi Nükleer Reaktörü felaketinin yaklaşan 10’uncu yılı nedeniyle eski başbakanlardan Junichiro Koizumi ile birlikte basın toplantısına katılan Kan, BBC Türkçe‘nin sorusunu yanıtladı.
 
Kan, Japonya’nın Türkiye dahil diğer ülkelere sattığı nükleer santral projeleri hakkındaki soruya şu yanıtı verdi:
 
“Başbakanlığım sırasında Fukuşima felaketinin henüz gerçekleşmediği bir dönemde Türkiye’ye gittim ve bu tür büyük satış toplantılarına katıldım. Türk yetkililere, eğer Türkiye nükleer enerjiyi getirmeyi düşünüyorsa bu teknolojiyi Japonya’dan almalarını rica ettim. Şu an bundan utanç duyuyorum. Bugün olsa bunu yapmam.” 

‘Doğruları söylemiyorlar, bugün olsa asla önermezdim’

Fukuşima’dan sonra öğrendiği gerçekleri o gün bilse böyle bir satışta asla bulunmayacağını söyleyen Kan’a bir zamanlar siyasi hasmı olan eski başbakan ve nükleer enerji karşıtı Koizumi de destek verdi.

Koizumi, bakanlık yetkililerinin uzun yıllar nükleer enerji konusunda kendisi de dahil herkesi aldattığını iddia etti.

Fukuşima felaketinin üzerinden zaman geçtikten sonra şu an istifa etmiş olan eski Başbakan Şinzo Abe ile golf oynadıkları bir sırada onu Japonya Ekonomi, Ticaret ve Endüstri Bakanlığı‘nın (METI) nükleer enerji konusunda uyardığını hatırlatan Koizumi, “Doğruları söylemiyorlar. Nükleer enerjiyi ‘güvenli, düşük maliyetli ve temiz’ olarak sunup karbon emisyonuna karşı ideal çözümmüş gibi gösteriyorlar. Abe’ye ‘Onların seni aldatmasına izin verme’ dedim” şeklinde konuştu.

‘Yeni tesisler pahalı, atık düzgün tahliye edilemez’

Kan, Japonya Başbakanı Yoşihide Suga’nın “2050’ye kadar net 0 karbon hedefi” politikasını da eleştirerek, bunun, 2011 sonrası işletilmesi askıya alınan ülke geneli nükleer reaktörlerin yeniden başlatılmasının “bahanesi” olacağını kaydetti. 

Yenilenebilir enerjiye geçişin önünde en büyük engelin yapısal olduğunu kaydeden Kan, şirketler, hükümete bağlı ajanslar ile akademisyenlerin Japonya’yı “nükleer güç köyü yapma” hedeflerinin bu engelin temelinde yattığını söyledi: 

“Yeni tesislerin pahalı olduğunu ve nükleer atığın düzgünce tahliye edilemeyeceğinin farkındalar. Ancak halihazırda yolun bu şekilde sürdürülmesini isteyen üçüncü taraflar var.” 

Koizumi de, “Japonya, güneş enerjisi, hidrogüç ve rüzgar gücü gibi oldukça fazla doğal kaynağa sahip. Neden daha pahalı ve daha az güvenli bir şeyi kullanmalıyız ki ?” diye konuştu. 

Ne olmuştu?

2013 yılında Türk hükümetinin Şinzo Abe hükümetiyle imzaladığı ve Japonya’nın Fransız Engie Konsorsiyum’uyla ortak geliştirdikleri Sinop Nükleer Santrali projesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın fizibilite çalışmasına takılmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2019’da Japonya ziyareti öncesinde verdiği bir demeçte “Hem maliyet hem de takvim bakımından başlangıçtaki anlaşmayla uyum içinde olmayan bir tablo ile karşılaşıldığını” ve projenin durdurulduğunu söylemişti. 

Fukuşima felaketi sonrası istifa etmişti

Naoto Kan, Haziran 2010-Eylül 2011 arasında Japonya’da başbakanlık görevini üstlendi. Bu dönemde 11 Mart 2011’de meydana gelen deprem ve sonrasında oluşan tsunami nedeniyle Fukuşima’daki Daiichi nükleer santralinde meydana gelen patlama ve sonrasındaki çevre felaketinin faturası kendisine çıkarılmıştı.

2001-2006 arası Liberal Demokrat Parti’den üç dönem Başbakanlık yapan Junichiro Koizumi, halen Japonya Çevre Bakanı. Junichiro Koizumi, Fukuşima’daki nükleer atığın temizlenmesi için çalışıyor ve çevre kirliliği sorunuyla mücadele etmeye çalışıyor.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.