ManşetTürkiye

Eşi ve iki oğlu öldürülen Emine Şenyaşar’a AKP’li Yıldız’a hakaretten dava

0

AKP’ Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınlarının saldırısı sonucu eşi ve iki oğlunu yitiren ve saldırıdan yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar ile 9 Mart’tan beri Urfa Adliyesi önünde adalet nöbeti tutan Emine Şenyaşar’a, Yıldız’a “hakaret” ettiği gerekçesiyle dava açıldı.

MA‘dan Emrullah Acar‘ın aktardığına göre, 14 Haziran 2018 günü üç kişinin öldürüldüğü devlet hastanesindeki olaya ilişkin üç yıl üç aydır süren soruşturmayı halen davaya dönüştüremeyen Urfa Adliyesi, Emine Şenyaşar’ın Yıldız’a hakaretini tespit edip dava açtı. Urfa 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın tensip zaptında, Emine Şenyaşar’ın oğlu Ferit Şenyaşar ile birlikte Urfa Adliyesi önünde başlattığı Adalet Nöbeti’nin 86’ncı gününde sarf ettiği sözlerden yola çıkılarak, “Kamu görevlisine hakaret” ettiği iddia edildi.

Dört yıla kadar hapis cezası isteniyor

Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturmanın tamamlanmasıyla hazırlanan iddianamede, AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız müşteki (şikayetçi) olarak yer aldı. İddianamede, Emine Şenyaşar’a 4 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. Davanın ilk duruşması, 12 Kasım’da görülecek.

Üç yıl üç aydır gizlilik kararı

Anne Emine Şenyaşar, Adalet Nöbeti’nin 7’nci günü olan 15 Mart 2021 tarihinde aynı suçlamayla gözaltına alınmış ve ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakılmıştı. Şenyaşar’a üç ay önce sarf ettiği sözler nedeniyle dava açılırken, Suruç Devlet Hastanesi’nde öldürülen eşi Hacı Esvet Şenyaşar ve oğulları Adil ile Celal Şenyaşar’ın dosyalarında “gizlilik” kararıyla devam eden soruşturma, üç yıl üç aydır sürüyor.

Suruç Devlet Hastanesi’ndeki ikinci saldırıyla ilgili açılan soruşturmada alınan “gizlilik” kararının kaldırılması için Şenyaşar ailesi avukatlarının yaptığı ikinci itiraz, 21 Nisan 2021 tarihinde reddedildi. Ailenin itirazını taşıdığı Anayasa Mahkemesi de (AYM), henüz karar vermedi. Ailenin Urfa Adliyesi önünde 185 gündür sürdürdüğü Adalet Nöbeti talepleri arasında dosya üzerindeki “gizlilik” kararının kaldırılması da yer alıyor.

Ne olmuştu?

Urfa’nın Suruç ilçesinde 2018 Genel Seçimleri öncesi 14 Haziran’da AKP’li vekil İbrahim Halil Yıldız’ın esnaf ziyareti sırasında korumaları ve yakınlarının Şenyaşar ailesine ait işyerinde başlayan ve Suruç Devlet Hastanesi’ne uzanan saldırıları sonucu, Hacı Esvet Şenyaşar (67), oğulları Adil (36) ve Celal Şenyaşar (41) ile vekilin ağabeyi Mehmet Şah Yıldız yaşamını yitirdi. Olayda Mehmet, Ferit ve Fadıl Şenyaşar‘ın da aralarında bulunduğu sekiz kişi de yaralandı.

Saldırı sırasında yaralanan Fadıl Şenyaşar ve kardeşleri, tedavileri devam ederken gözaltına alındı. Gözaltına alınan Fadıl Şenyaşar, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Olaydan 15 ay sonra 18 Eylül 2019’da AKP’li vekilin ağabeyi Enver Yıldız, 50 kişilik koruma ordusuyla geldiği Urfa Adliyesi’nde teslim olduktan sonra tutuklanarak cezaevine gönderildi ancak daha sonra serbest bırakıldı.

Emine ve Ferit Şenyaşar, Urfa Adliyesi önündeki Adalet Nöbeti’nde dört kez gözaltına alındı.

Olaydan 18 ay sonra ise Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sadece işyerinde yaşanan olaya ilişkin iddianame hazırlandı. İddianamede, Şenyaşar ailesine dönük asıl saldırının yaşandığı hastane boyutuna yer verilmedi. Çocuklarına yönelik saldırı haberinden sonra gittiği Suruç Devlet Hastanesi’nde linç edilerek öldürülen Hacı Esvet Şenyaşar’a ilişkin yargılama ise henüz başlamış değil.

Urfa Adliyesi önünde Adalet Nöbeti’ne başlayan Emine ve Ferit Şenyaşar daha önce dört kez gözaltına alınmıştı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.