Hatay‘ın Erzin ilçesindeki Burnaz sahilinde, devam eden yargı sürecine karşın inşaatı devam eden polipropilen tesisine karşı Erzinliler bir kez daha bir araya geldi.
Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE) hukuksuz olarak başlayan ve devam eden inşaatın derhal durdurulmasını istedi.
“Narenciyenin başkenti olan, Issos gibi bir antik bölge ve Burnaz gibi eşi benzeri bulunmaz bir sahile, birinci sınıf tarım toprağına ve iklimine sahip Erzin bölgemize kirletici bir teknoloji olan polipropilen tesisi kurulumunun planlandığını belirten aktivistler şunları ifade etti:
“İskenderun Körfezi ve Erzin’de mevcut kirletici tesisler ile yeterince havası suyu ve toprağı kirletilmiş olu, planlanan polipropilen tesisi bölgenin daha çok kirlenmesine neden olacaktır. Polipropilen tesisi çalışmaya başlayınca atmosfere yayacağı ağır ve zehirli gazlar toprağı, havayı ve suyu kirletecektir. Ayrıca tesisin soğutulması işin kullanılacak yeraltı suları zamanla toprakların çoraklaşmasına ve dolayısıyla halkın geçim kaynağı olan tarımın ve ayrıca soğutma suyunun denize deşarj edilmesi sonucunda deniz kirlenecek olup bölgede balıkçılığın ve turizmin bitmesine ve halkın sağlığının bozulmasına neden olacaktır. Erzin’de yaşanacak olan bütün olumsuzluklardan Dörtyol ve İskenderun halkı da çok etkilenecektir.”
Hammaddesi ve teknolojisi ithal edilecek olan tesisin iddia edildiği gibi cari açığı kapatmayacağına, aksine bunu artıracağına da dikkat çekildi.
Türkiye yıllık ortalama olarak yaklaşık 10 milyon ton civarında plastik mamul üretiyor ve bu üretimi karşılamak için gerekli olan hammadde ihtiyacını karşılamak amacıyla ihtiyacının %90’ını yurtdışından ithal ediyor. Her yıl 2-2.5 milyon ton polipropilen, 2.5-3 milyon ton polietilen (yüksek ve düşük yoğunluklu) ve yine 1-1.5 milyon ton PVC ham madde ithalatı gerçekleştiriliyor.
Hatay/Erzin’de kurulması planlanan tesis, yıllık 350 bin ton ham madde üretip bizi dışa bağımlılıktan kurtarma iddiasında olsa da Türkiye petrol kaynağı neredeyse olmayan bir ülke olduğu için plastiğin ham maddesinin üretilmesi için gerekli olan petrol ürünleri de ithal edilmek zorunda. Hatay/Erzin’deki girişime konu olan polipropilen tipteki plastiğin ham maddesi için ana petrol ürünü olan propan kimyasalının da ithal edilmesi gerekiyor. Genellikle boncuk şeklinde olan ve pelet olarak tabir edilen polipropilenin ithalatı yerine ise propan maddesinin ithalatı söz konusu. Doğrudan hem propan hem de polipropileni birlikte üreten ana üreticiden hammadde almak yerine ise araya giren aracılardan hammadde satın alınıyor.
Dünyayı iklim ve gıda krizi beklerken tarım alanlarının, su kaynaklarının yanı başına kimyasal tesis yapmanın bilimsel ve hukuki olmadığına dikkat çeken DAÇE aktivistleri ” Tesisin bilimsel olmayan ÇED raporuna karşı açtığımız davanın bilirkişi raporu doğanın ve halk sağlığının lehinde görüş bildirmiştir. Mahkemede dava halen devam ederken ve mahkemenin bilirkişi heyeti lehimize karar vermiş iken Polipropilen Tesisi firması hukuku dinlemeden inşaata başlamıştır” dedi.
Tesisin yapımına sonuna kadar direneceklerini belirten Erzinliler şunları kaydetti:
“Erzin halkı zehir solumak istemiyor. Yetkililer Erzin ve Doğu Akdeniz halkınının taleplerini yerine getirerek ve hukuksuz olarak devam eden inşaatı ve projeyi derhal durdurmalıdır.
Bizler tesisin yapılmaması için yasal ve demokratik hakkımızı sonuna kadar kullanacağız. Yaşam hakkımızı ve çocuklarımızın geleceğini korumak için herkesi mücadeleye davet ediyoruz.”
Erzin’e yapılmak istenen tesis için daha önce Mersin kıyılarındaki tarım alanları seçilmiş; ancak halkın yoğun tepkisi ve açılan davalar sonucunda yürütmeyi durdurma kararı verilmişti.
Mikroplastik kirliliğe sebebiyet veren polipropilen (pp) en yaygın kullanılan plastik türlerinden biri. Polipropilen, sert ve dayanıklı olması sebebiyle başta otomotiv sektörü olmak üzere birçok sektörde kullanılıyor.
Polipropilen üretimi projesi kapsamında çevresel açıdan çeşitli riskler bulunuyor.
Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi ve Yeşil Gazete yazarı Doç. Dr. Sedat Gündoğdu da polipropilenin çevreye etkilerine ilişkin şunlara işaret etmişti.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…