ManşetTürkiye

Eri zorla koşturmaya 10 yıl hapis istendi

0

Savcı, askerde zorla koşturulduktan sonra ölen Er Mengilli davasında, 10’ar aylık cezalara “Bu, ölüme sebebiyet verecek bir fiildir” diyerek itiraz etti.

İsmail Saymaz’ın Radikal’deki haberine göre;

Kronik rahatsızlığı bulunan Er Esat Mengilli’nin Afyon’da zorla koşturulup dövülmesi ve hakarete uğramasının ardından hayatını kaybetmesiyle ilgili davada, 10’ar aylık hapis cezalarına itiraz edildi. Askeri Savcı Serhat Boztaş eri zorla koşturup ‘vatan haini’ demenin ölüme yol açtığını, bu yüzden ‘ölüme sebebiyet verecek şekilde müessir fiil’ uygulandığını belirterek sanıklara en az 10 yıl hapis cezası verilmesi gerektiğini savundu.

Er Esat Mengilli, 26 Kasım 2006’da Afyonkarahisar Emirdağ 3. Jandarma Eğitim Taburu Birlik Komutanlığı’nda acemi birliği görevine başladı. 3 ay sonra, 7 Şubat 2007’deki koşu testine Er Mengilli de katıldı. Koşu öncesi 6 asker rahatsız olduklarını belirterek koşuya katılmak istemediklerini söyledi. Astsubay Özay Ayvaz sinirlenerek “Sizi sinkaf ederim. Vatan haini, şerefsizler, sizi öldürürüm. Koşacaksınız, aksi takdirde sizi süründürürüm” dedi. Daha sonra, iddiaya göre, birkaç askere tekme ve tokatla vurdu.

Er Mengilli korktuğu için 2400 metrelik koşuya katılmak zorunda kaldı. Koşunun bitimine 400-500 metre kala yere yığıldı. Tanık erlerin anlatımına göre; Astsubay Özay Ayvaz ile çavuşlar Mustafa Korkmaz, Muhittin Baş ve Sinan Almış, Er Mengilli’yi kollarından sürükleyerek zorla koşturmaya çalıştı. Ve bu sırada Mengilli tekme tokat dövüldü. Mengilli, Emirdağ Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Müdahalelere rağmen ‘kalp yetmezliği’ sonucunda öldü.

1. Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi’ndeki yargılamada mahkeme, Mengilli’nin ölümünden ötürü 4 askere ‘asta karşı müessir fiil’ suçundan 10’ar ay hapis cezası verdi. Astsubay Ayvaz’a ayrıca 3 ere karşı ‘müessir fiil’ suçundan 75 gün hapis cezası verildi. Cezaların tamamı ‘sabıkasız oluşları’ nedeniyle ertelendi.

‘Koşu öldürdü diyemeyiz’

Mahkemenin gerekçeli kararında, Adli Tıp Raporu’na göre er Mengilli’deki ‘kalp hipertrofisi’ adlı hastalığın dayaktan da koşuda harcadığı eforda meydana gelebileceği yönünde görüş belirtildiği vurgulandı. Buna göre ‘sanıkların fiillerinin bir an için gerçekleştirmediklerinin varsayımında müteveffanın koşunun verdiği efor sonucu da hayatını kaybetmiş olabileceği, sanıkların fiilleri sonucu ölümün gerçekleştiğini söylemenin olanaklı olmadığı’nı kaydetti.

Askeri Savcı Serhat Bozbaş ise kararı temyiz etti. Savcı Bozbaş, Adli Tıp raporuna bakılırsa er Mengilli’nin koşturulmasa hastalığının aktif hale gelmeyeceğini dile getirdi. “Astın hizmetini lüzumsuz yere güçleştirecek şekilde ona eziyet etmenin de asta müessir suçunu oluşturacağı açıktır” diyen Savcı Bozbaş, şöyle devam etti: “Sanıkların müteveffaya yönelik eylemleri, sadece onu darp etmek olmayıp rahatsızlığını dile getirmesine rağmen zorla koşu eğitimine çıkarmaları, belli durumlarda koşamayan ve geride kalan müteveffayı koşması için zorlamaları ve buna yönelik hakarette bulunmaları, ‘vatan haini’ gibi söylemlerle psikolojik baskı altına almaları, koşması için darp etmeleri de asta müessir fiil suçuna vücut veren eylemlerdir.”

Savcı Bozbaş’ın itirazının Askeri Yargıtay’da kabulü halinde sanıklar için 10 yıldan az olmamak kaydıyla hapis cezası verilecek.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.