Ergene Platformu, 14 Mart Dünya Akarsular Eylem Günü nedeniyle bir açıklama yaptı.
Açıklamada akarsuların her geçen gün daha fazla kirletildiğine dikkat çekilerek, “kalkınmacı zihniyet”in suların kirlenmesi ve metalaştırılması için canla başla uğraştığı belirtildi.
Platform, Ergene Havzası’nın can çekişmekte olduğunu da hatırlatarak bu konuda yapıldığı öne sürülen çalışmaların sonuçsuz kaldığını iddia etti.
Ergene Acil Eylem Planı’nın 2 sene önce açıklanmış olduğunu belirten Ergene Platformu, bu süre içinde havzadan alınan örneklerin kış aylarında “Ergene Nehri yağmurlar nedeniyle yükselmişken” alındığını, bu nedenle bu numunelerdeki kirlilik değerlerinin gerçeği yansıtmadığını iddia ediyor.
Platform’un talebi ise, yetkililerin son 5 yıl boyunca yaz aylarında alınan su örneklerinin tahlil sonuçlarını belgeleriyle açıklamaları.
Platformun açıklamasının tam metni ise şöyle:
“Dünya Akarsular Eylem Gününde Ergene Platformu olarak kamuoyuna sesleniyoruz;
Akarsularımız her gün biraz daha fazla kirletiliyor. Doğanın suya erişimi daha fazla engelleniyor. İnsana uzak kalkınmacı zihniyet ve uygulayıcıları sularımızın her gün daha fazla kirlenmesi ve metalaştırılması için yatırım seferberliği, yasa değişikliği ve yeni mevzuatlar yapmak için canla başla çalışmaktadır.
Çevreyi kirleten bu vahşi sermayeyi doğaseverlere karşı korumak ve yatırımların önünü açmak için sadece doğal varlıklar, SİT alanları değil evrensel hukuk ilkeleri de katlediliyor. Elinde kamusal yetkisi olanlar yaşamı ve doğayı koruyan çalışmalar yapmaktan, doğayı, sularımızı koruyan mahkeme kararlarını uygulamaktan öte, bedeli bizim hayatlarımız olsa bile kalkınmanın sürdürülmesinden yana.
Trakya bölgesine 30 yıldır hayat yerine ölümü taşıyan Ergene nehri ve havzası can çekişmeye devam ediyor. Günler, aylar, yıllar geçiyor, sadece sözler, sadece yeni vaatler verilmeye devam ediliyor. Akarsularımız ve kaynakları koruma altına alınmadıkça, devlet kirletenlere etkin idari tedbirler uygulamadıkça çözüm mümkün değildir!
Çevre Yasası, yetkililerin vaat vermek yerine akarsularımızın kirletilmesinin önüne geçen, fabrika kapatma, işletme ruhsat iptali gibi cezaları vermesi gerektiğini söylemektedir. Hukuku ve yasaları uygulamak, akarsularımızı kirletenlerin, halk sağlığını hiçe sayanların faaliyetlerinin derhal durdurulması devlet yetkililerinin görevidir.
Ergene Acil Eylem Planının Çevre Bakanlığınca açıklanmasından bu güne kadar 2 yıl geçmiştir. Doğa açısından iki yıl önemli bir süredir. Devlet yetkililerinin Ergene için açıkladığı su değerleri gerçeği yansıtmamaktadır. Genellikle kış aylarında, Ergene nehri yağmurlar yüzünden yükselmiş ve kimyasal kirlilik oranları yaza göre görece azalmış zamanlarda alınan örneklerle yapılan testler gerçekçi değildir. Yetkiler son 5 yılın yaz yazlarında alınan su örneklerinin tahlil sonuçlarını belgeleriyle kamuoyuna açıklamalıdır.
14 Mart Dünya Akarsular Eylem Günü nedeniyle kamuoyunu Ergene nehri ve tüm akarsularımız hayata dönene kadar kirletenlere ve göz yumanlara karşı mücadele etmeye, doğamıza sahip çıkmaya çağırıyoruz. ERGENE PLATFORMU”
(Yeşil Gazete)