Manşetİklim Krizi

Ergene Nehri taştı, alarm seviyesi kırmızıya yükseltildi

0

Trakya’da hafta başında etkili olan sağanak ve kar erimeleri, Ergene Nehri‘nin taşmasına sebep oldu. Devlet Su İşleri (DSİ), Ergene Nehri’nde geçtiğimiz gün ‘turuncu’ olarak belirtilen alarm durumunu ‘kırmızı’ olarak güncelledi.

Nehrin debisi düne göre 83 metreküp/saniye artışla saniyede 404 metreküp akışa çıktı. Uzunköprü ilçesinde yer yer taşkınlara neden olan Ergene’nin suyu, nehir yatağı kenarındaki tarım arazilerine yayılmaya devam ediyor.

Pavli Panayır Alanı su altında

AA’nın aktardığına göre nehrin taşması sonucu Kırklareli‘ne bağlı Pehlivanköy ilçesinde bulunan Pavli Panayır Alanı da su altında kaldı.

Taşkın suları panayır alanındaki sosyal tesislere girdi. Nehirdeki su seviyesinin yükselmesiyle nehre yakın tarım arazileri de suyla doldu.

Evler su altında kalmıştı

Trakya pazartesi gününden itibaren şiddetli yağış almıştı. Bölgede derelerin de taşması sonucu evlerinde mahsur kalanlar kepçelerle kurtarılmıştı.

Kırklareli’nin Babaeski ilçesinde Şeytandere ve Çürtdere derelerinin taşması yüzünden bazı evlerin bodrum ve birinci katlarını su bastı. Evlerinde mahsur kalanlar, kepçelerle kurtarılarak ilçedeki otellere yerleştirildi.

İklim krizi, bu tür aşırı doğa olaylarının sıklığını ve şiddetini artıyor. Normal koşullarda birkaç ayda yağması gereken yağmur bir anda yağarak büyük zarara yol açtığı gibi, yaşanan global kuraklığa çare de olmuyor; toprak suyu ememiyor, aşırı yağış yüzeyden akarak denize karışıyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.