Manşetİklim KriziYerel

Yağışların ardından Ergene Nehri’nde alarm durumu ‘sarı’dan ‘turuncu’ya çıktı

0
Fotoğraf: AA

Devlet Su İşleri (DSİ), Trakya‘da hafta başından bu yana görülen sağanak yağış ve yaşanan kar erimeleri sebebiyle Ergene Nehri‘ne karşı uyarıda bulundu.

Nehrin debisinin arttığını belirten DSİ, alarm durumunu “sarı”dan “turuncu”ya yükseltti.  Nehrin debisi, düne göre 2 kat artışla saniyede 321 metreküpe çıktı.

Tarım arazilerine yayılıyor

Edirne‘nin Uzunköprü ilçesinde zaman zaman taşkınlara neden olan Ergene Nehri’nin suyu, nehir yatağı kenarındaki tarım arazilerine yayılıyor.

İlçe sakinlerinden İbrahim Toktaş da AA’ya yaptığı açıklamada etkili yağışların taşkına neden olduğunu söyledi ve “Yağış dolayısıyla tarım arazileri komple su altında kaldı” dedi.

Evler su altında kalmıştı

Trakya pazartesi gününden bu yana şiddetli yağış alıyor. Bölgede derelerin de taşması sonucu evlerinde mahsur kalanlar kepçelerle kurtarılmıştı.

Kırklareli’nin Babaeski ilçesinde Şeytandere ve Çürtdere derelerinin taşması yüzünden bazı evlerin bodrum ve birinci katlarını su bastı. Evlerinde mahsur kalanlar, kepçelerle kurtarılarak ilçedeki otellere yerleştirildi.

İklim krizi, bu tür aşırı doğa olaylarının sıklığını ve şiddetini artıyor. Normal koşullarda birkaç ayda yağması gereken yağmur bir anda yağarak büyük zarara yol açtığı gibi, yaşanan global kuraklığa çare de olmuyor; toprak suyu ememiyor, aşırı yağış yüzeyden akarak denize karışıyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.