Eren Aysan ile Bu Gün: Katliam demeyelim de ne diyelim?

Babası şair Behçet Aysan'ı Sivas Katliamı'nda kaybeden Eren Aysan ile 27'nci yılında, katliamın cezasız kalan faillerini, zamanaşımlarını, Türkiye tarihindeki siyasi cinayetleri ve toplumsal bellekte yas ve anmaların önemini konuştuk.

Yeşil Gazete TV’de Bu Gün programının altıncısında, şair ve doktor Behçet Aysan‘ın kızı dramaturg, şair, yazar Eren Aysan ile, babasının da aralarında olduğu 33 yazar ve şairin yakılarak öldürüldüğü 2 Temmuz Sivas Katliamı konuşuldu.

Toplumsal Bellek Platformu üyesi de olan Aysan, koronavirüs salgını gerekçesiyle, yapılacak olan Sivas anmalarının yasaklanmasıyla ilgili verdiği cevabında, anmaların toplumlar açısından önemine değindi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu‘nun geçen yıl uğradığı saldırıyı ve bu sırada bir kadının Kılıçdaroğlu’nu kastederek “Yakın!” demesini hatırlatan Aysan, 26 yıl sonra kendisini bu kadar dehşete düşüren ve ürküten başka bir şey olmadığını söyledi:

Biz ne yazık ki bu tür vahşetlere gebe bir toplumuz. O yüzden bu anmaların sadece Sivas’ı anmak değil, bir daha buna benzer cinayetlerin işlenmemesi için, insanları bir bilince sevk etmede önemli bir çığlık olduğunu düşünüyorum.

Hem orada ölenlerin kim olduğunu toplumun daha geniş kesimlerine göstermek açısından anlamlı bu hem de (babam şair Behçet Aysan, şair Metin Altıok, Asım Bezirci, Muhlis Akarsu, Nesimi Çimen, Hasret Gültekin…) hem de bir daha bu tarz aydın katliamların olmaması adına önemli bir girişim olduğunu düşünüyorum.

 

Aysan, bugün Sivas AKP Gençlik Kolları Başkanı Murat Toraman tarafından, “Sivas Katliamı” ifadesini kullananlar hakkında suç duyurusunda bulunmasıyla ilgili olarak da şu yorumda bulundu:

Mahkemede onanmış bir durum. Bu tarz fevri çıkışları günlük siyaset malzemesi olarak kullanmak isteyen genç bir arkadaşımızın yapmış olduğu bir tuhaf eylem olarak görüyorum. Otelin etrafını saran, “Yaşasın şeriat, kahrolsun laiklik”, “Cumhuriyet Sivas’ta kuruldu, Sivas’ta yıkılacak” diyen bir grup vardı, ellerinde benzin bidonları… Ne yapıyordu bu insanlar, glu glu dansı mı Amiyane olacak ama katliam demeyelim de Mahmut mu diyelim?

Aysan programın devamında Toplumsal Bellek Platformu‘nun nasıl bir araya geldiğini, amaçlarını ve yapmış olduğu çalışmaları anlattı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR