TürkiyeEditörün SeçtikleriManşetVideo

Eren Aysan ile Bu Gün: Katliam demeyelim de ne diyelim?

0

Yeşil Gazete TV’de Bu Gün programının altıncısında, şair ve doktor Behçet Aysan‘ın kızı dramaturg, şair, yazar Eren Aysan ile, babasının da aralarında olduğu 33 yazar ve şairin yakılarak öldürüldüğü 2 Temmuz Sivas Katliamı konuşuldu.

Toplumsal Bellek Platformu üyesi de olan Aysan, koronavirüs salgını gerekçesiyle, yapılacak olan Sivas anmalarının yasaklanmasıyla ilgili verdiği cevabında, anmaların toplumlar açısından önemine değindi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu‘nun geçen yıl uğradığı saldırıyı ve bu sırada bir kadının Kılıçdaroğlu’nu kastederek “Yakın!” demesini hatırlatan Aysan, 26 yıl sonra kendisini bu kadar dehşete düşüren ve ürküten başka bir şey olmadığını söyledi:

Biz ne yazık ki bu tür vahşetlere gebe bir toplumuz. O yüzden bu anmaların sadece Sivas’ı anmak değil, bir daha buna benzer cinayetlerin işlenmemesi için, insanları bir bilince sevk etmede önemli bir çığlık olduğunu düşünüyorum.

Hem orada ölenlerin kim olduğunu toplumun daha geniş kesimlerine göstermek açısından anlamlı bu hem de (babam şair Behçet Aysan, şair Metin Altıok, Asım Bezirci, Muhlis Akarsu, Nesimi Çimen, Hasret Gültekin…) hem de bir daha bu tarz aydın katliamların olmaması adına önemli bir girişim olduğunu düşünüyorum.

 

Aysan, bugün Sivas AKP Gençlik Kolları Başkanı Murat Toraman tarafından, “Sivas Katliamı” ifadesini kullananlar hakkında suç duyurusunda bulunmasıyla ilgili olarak da şu yorumda bulundu:

Mahkemede onanmış bir durum. Bu tarz fevri çıkışları günlük siyaset malzemesi olarak kullanmak isteyen genç bir arkadaşımızın yapmış olduğu bir tuhaf eylem olarak görüyorum. Otelin etrafını saran, “Yaşasın şeriat, kahrolsun laiklik”, “Cumhuriyet Sivas’ta kuruldu, Sivas’ta yıkılacak” diyen bir grup vardı, ellerinde benzin bidonları… Ne yapıyordu bu insanlar, glu glu dansı mı Amiyane olacak ama katliam demeyelim de Mahmut mu diyelim?

Aysan programın devamında Toplumsal Bellek Platformu‘nun nasıl bir araya geldiğini, amaçlarını ve yapmış olduğu çalışmaları anlattı.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.