ManşetTürkiyeUncategorized

Erdoğan: Merkez Bankası verilen karara uyacak

0

Merkez Bankası Murat Çetinkaya’yı bir geceyarısı operasyonuyla görevden alan Erdoğan, ‘Bundan sonra Merkez Bankası ekonomi programımıza çok daha güçlü destek verecektir’ dedi. Erdoğan işsizliğin de ‘bir miktar’ yükseldiğini belirtti.

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya‘nın özellikle para politikalarında verilen talimatlara uymadığı için görevden alındığını belirten Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan “Verilen karara uyacaksın. Faiz politikasının nasıl şekillendiğini göreceksiniz” dedi. Erdoğan, ‘cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi’nin yeniden referanduma sunulması yönündeki çağrıları eleştirerek, “Yeni yönetim sistemini baltalamak isteyenlere fırsat vermeyeceğiz” dedi.

Hak-İş Genel Kurulu’nda konuşan Erdoğan özetle şunları söyledi:

Emekçinin yanında yer almak lafla olmaz: Milletimizi kandırmaya asla çalışmadık. 82 milyonun hayat seviyesini yükseltecek icraatlar ortaya koyduk. Milletin, emekçinin  yanında yer almak lafla olmaz. Zenginliğin tabanını genişlettik.

İşsizlik bir miktar yükseldi: Son dönemdeki dalgalanmalarla birlikte işsizlik oranının bir miktar yükseldiğinin farkındayız. İşsizliği yeniden tek haneye düşüreceğimize inanıyoruz. Dövizdeki dalgalanma nedeniyle borçlanma oranımız bir parça yukarı çıksa da OECD ülkeleri arasına çok iyi bir noktadayız.

Geçici orman işçilerine uzatma: Her alanda ihtiyaç duyulan adımları atmak durumundayız. Ormancılık faaliyetleri ve orman yangınları ile mücadeleden dolayı işçi ihtiyacının had safhada olması gerekçesiyle bütün geçici işçiler için 4 ay süre uzatımı talebi yenilendi. 4 aylık uzatma sürecini böylece gerçekleştirmiş oluyoruz.

Merkez Bankası beklenen rolü oynayamadı: Merkez Bankası’nda yaptığımız görev değişikliği nedeniyle özellikle birilerinin yaklaşım tarzını kabul etmemiz mümkün değil. Bedelini kim ödeyecek, siyasetçi ödeyecek. Mutluluğunu banka başındaki yaşayacak. Yok böyle bir şey. Davul birisinde, tokmak birisinde… Verilen karara uyacaksın. Yeni yönetim sisteminde başkan bu konulara müdahale yetkisini almıştır. ‘Faiz’ denilen, her türlü kötülüğün anası olan, hele hele para politikalarında bu konuyla ilgili verilen talimatlara uymayan bu arkadaşımızın bir değişikliğe tabi tutulmasının gerektiğine inandık. Faiz enflasyonun anasıdır. Orada tıkanıklık vardı. Bedelini tüm ülke birlikte ödüyoruz. Bu nedenle istişare yaptık ve kararımızı uyguladık. Faizi tek haneli rakamlara indirmek zorundayız. Bundan sonra Merkez Bankası ekonomi programımıza çok daha güçlü destek verecektir.

IMF kapısı kapandı: Şimdi bize IMF’yi tavsiye edenler var. O kapı kapanmıştır. Bizim için IMF diye bir şey artık söz konusu değildir.

Sistemin aksayan yönleri reforme edilecek: Reform kesintisiz bir süreci ifade eder. Bakanlıklarımızın ve kurumlarımızın güçlü yönlerini destekleyeceğiz. Zaafiyet ortaya çıkan yerlerini de değiştireceğiz. Yeni yönetim sistemini baltalamak isteyenlere fırsat vermeyeceğiz.  Bir yönetim sistemi kuruyorsunuz millete götürüyorsunuz, millet evet diyor. Şimdi çıkıyorsunuz yine referanduma götürelim diyorsunuz. Boyacı küpü mü bu? Öyle bir dönemden geçiyoruz ki doğru adımlar atarsak yarım asır öne geçmemiz, yanlış adımlar atarsak yarım asır geriye düşmemiz kaçınılmazdır.

Kuyumuzu kazan riyakarlar: Bir takım sıkıntılar yaşıyorsak bunun sebebini burada arayacağız. Ehliyete, istişareye önem vereceğiz. Milletten kopuşa yol açan her türlü hastalığı bünyeden söküp atacağız. Arkamızdan kuyumuzu kazan riyakarlar hedefimize ulaşmamıza engel olamayacaklar.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.