Kanal İstanbulManşet

Erdoğan: Kanal İstanbul için ihaleye çıkıyoruz

0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Marmara Otoyolu Kınalı-Odayeri Kesimi Açılış Töreni’nde konuştu. Konuşmasında Kanal İstanbul projesine değinen Erdoğan, “Kanal İstanbul en yakın zamanda ihaleye çıkıyor. 2011 yılında ilk kez milletimizle paylaştığımız bu projeyle ilgili olarak her türlü etüt çalışmasını yaptırdık. Bu proje Türkiye’nin stratejik gücüne çarpan etkisi yapacaktır” dedi.

Erdoğan şunları söyledi:

  • Türkiye’yi, ulaşım, sanayi, üretim, ticaret, sağlık, eğitimle beraber, kültür alanında da hak ettiği seviyeye ulaştırana kadar durmayacağız.
  • Hiç şüphesiz bunların başında yüz yılın projesi olarak nitelendirilen, bu kardeşinizin çılgın proje dediğimiz Kanal İstanbul projesi de en yakın zamanda ihaleye çıkıyor.
  • 2011 yılında ilk kez milletimizle paylaştığımız bu projeyle ilgili olarak jeolojik, jeoteknik, hidrolojik araştırmalar, dalga ve deprem analizleri dahil her türlü etüt çalışmasını yaptırdık.

‘Çarpan etkisi’

  • Bugüne kadar 11 farklı üniversiteden ve çeşitli kamu kurumlarından 200’ün üzerinde bilim insanı bu projeyi inceledi. Bakanlıklarımız süreci yakından takip ediyor.
  • Kanal İstanbul ufku dar, vizyonu dar, ön yargılarının esiri olmuş kimi çevrelerin insafına terk edilmeyecek kadar mühim bir projedir. Bu proje Türkiye’nin stratejik gücüne çarpan etkisi yapacaktır.
  • İdeolojik saplantılarla hareket eden bir avuç hizmet düşmanına değil, milletimizin ne dediğine neyi istediğine bakıyoruz.

‘Marka değeri’

  • Tek dertlerinin ülkeye uzun yıllar hizmet üretecek eserler ortaya koymak olduğunu ifade eden Erdoğan, “Bunun için birileri istemese de kamu, özel sektör, vatandaş iş birliğiyle boğazın yükünü hafifletecek, şehrimizin marka değerini artıracak Kanal İstanbul’u ülkemize kazandırmakta kararlıyız”

100 bin kişinin itirazına birkaç cümlelik savunma  

Öte yandan proje için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuna 100 binden fazla vatandaştan gelen itiraza devletten iki satırlık yanıt geldi.

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, 100 bini aşkın dilekçe sahibine birkaç cümleden oluşan tek sayfalık açıklamayla yetindi. Valiliğin resmi internet sitesinden yaptığı duyuruda Kanal İstanbul projesiyle ilgili olarak gelen halkın görüş ve önerilerinin bakanlığa gönderildiği belirtilerek şu ifadeler kullanıldı:

“Bakanlığımızdan konu ile ilgili gelen yazılarda; ‘gönderilen başvuruların, projeye ilişkin son şekli verilen nihai ÇED raporunun askı sürecinde bakanlığımıza ulaşan dilekçeler ile benzer hususları içerdiği, dilekçelerde belirtilen konuların ÇED olumlu kararına esas nihai ÇED raporunun ilgili bölümlerinde değerlendirildiği’ belirtilmiştir.”

You may also like

Comments

Comments are closed.