2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetTürkiye

Erdoğan Adıyaman’da helallik istedi

0

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelerde incelemelerde bulunmak üzere, beraberinde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve bakanlarla birlikte Adıyaman‘a giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adıyaman merkez ile Gölbaşı ilçesini ziyaret ederek depremzedelerle bir araya geldi.

Burada yaptığı konuşmada “Sarsıntıların yıkıcı etkisi, olumsuz hava nedeniyle ilk birkaç gün Adıyaman’da arzu ettiğimiz etkinlikte çalışma yürütemedik” diyen Erdoğan, vatandaşlardan helallik istedi.

Erdoğan, şunları söyledi:

“Depremin 22. günündeyiz. Ülkemizin 6 Şubat sabahı 04.17’de yaşamış olduğu o büyük felaketten bu yana gerçekten 10 bin artçı deprem yaşadık. Tüm Adıyaman’a tüm bölgeye, tüm milletimize geçmiş olsun derken hep birlikte vefat etmiş olanlar için birer fatiha okuyalım. Depremden birkaç gün sonra 10 Şubat Cuma günü Adıyaman’a gelmiş, çadır kentimizdeki depremzede vatandaşlarımızla yaşadığımız felaketin acısını paylaşmaya çalışmıştık. O günden bugüne Adıyaman çok değişti. Dünyada eşi benzeri görülmedik şekilde üst üste yaşadığımız güçlü depremlerin ve artçıların yol açtığı yıkımların en çok etkilediği şehirlerimizden biri de Adıyaman’dır. Sarsıntıların yıkıcı etkisi, olumsuz hava şartları, hasar gören alt yapının getirdiği zorluklar gibi sebeplerle maalesef ilk birkaç gün Adıyaman’da arzu ettiğimiz etkinlikte çalışma yürütemedik. Bunun için sizden helallik istiyorum.”

Hayatını kaybedenlerin resmi sayısı 44 bin 374’e yükseldi

Cumhurbaşkanı, deprem bölgesinin tamamında 44 bin 374 kişinin vefat ettiğini, 115 bini aşkın kişinin yaralı olarak enkazdan kurtarıldığını açıkladı. Adıyaman’da çoğunluğu şehir merkezinde olmak üzere milletvekili Yakup Taş‘ın da aralarında bulunduğu 6 bin 13 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Erdoğan, şehir genelinde 17 bin 499 kişinin yaralandığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremin ardından 62 bin 500 Adıyamanlının yarısı İstanbul‘a olmak üzere hava ve kara yolu ile diğer şehirlere tahliye edildiğini bildirdi ve şunları ekledi:

“Depremin bölgesinin tamamında 185 bin 345 binadaki 553 bin 415 bağımsız bölümün yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğu görüldü. Adıyaman’da ise 24 bin 497 binadaki 64 bin 349 bağımsız bölümün yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğu tespit edildi. Arama kurtarma çalışmalarının bitmesiyle birlikte enkaz kaldırma işleri hızlandı. Aynı şekilde zarar tespit işlemleri de tamamlanmak üzeredir.”

Yeni ‘müjdeler’

Adıyaman’da 16 bine yakın konteyner kurmayı planladıklarını anlatan Cumhurbaşkanı,  bundan sonra yapmayı planladıklarını da şöyle anlattı:

“Deprem bölgesi genelinde zemin etütleri tamamlanarak inşa aşamasına gelinen konut sayısı 309 bini buldu. Adıyaman’da yaklaşık 50 bin konut yapacağız. Mikro bölgeleme ve jeolojik etüt çalışması biten yerlerde hemen kazmayı vuruyor, inşaata başlıyoruz. Kentsel dönüşüm projelerini hızlandırmak başta olmak üzere tüm şehirlerimizi en kısa sürede afetlere hazırlıklı hale getirmek için ne gerekiyorsa yapacağız. Binlerce yıllık medeniyetlere ev sahipliği yapan, bin yıldır kardeşçe yaşadığımız şehirlerimizin yapısal değişime uğramasına göz yumamayız. Şehrinize sahip çıkın, ata yurdunuzu asla kalıcı olarak terk etmeyin. Yıkılan her konutun daha iyisini, güzelini, güvenlisini, yenisini yapıp vereceğiz”

Deprem nedeniyle OHAL ilan edilen illerdeki kooperatifler için sarmalı kıyılmış tütün satışında yüzde 55 olan ÖTV’yi yarıya indirdiklerini de “müjdeleyen” Cumhurbaşkanı, “Fay hattına yakın, zemin sıvılaşması olan bölgelerde yapılaşmaya, eski yerleşim yerlerindeki ihya çalışmalarında ise yüksek binaya izin vermeyeceğiz. Depremin yaralarını bir yıl içinde büyük ölçüde saracağımızın sözünü milletime veriyorum” dedi.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.