EkonomiManşet

Enflasyon açıklandı, memur ve emekli zamları belli oldu.

0

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) milyonlarca memur ve memur emeklisi için yeni yılda zam miktarını belirleyecek Aralık 2019 dönemine ait enflasyon verilerini açıkladı. Tüketici Fiyat Endeksi’nde (TÜFE)  bir önceki aya göre yüzde 0.74, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 11.84, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11.84 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 15.18 artış gerçekleşti.

Yıllık en fazla artış alkollü içeceklerde 

Bir önceki yılın aynı ayına kıyasla artışın en yüksek olduğu grup yüzde 43,12 ile alkollü içecekler ve tütün oldu. Bunu sırasıyla yüzde 14,46 ile eğitim, yüzde 13,63 ile sağlık ve çeşitli mal ve hizmetler takip etti.

Öte yandan en düşü artış ise yüzde 3.16 ile haberleşme grubunda gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla, yüzde 4.53 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 7.03 ile eğlence ve kültür ve yüzde 9.79 ile ev eşyası oldu.

Memur ve emekli maaşına zamlar belli oldu

2019 enflasyon rakamının açıklanmasıyla birlikte memur ve emeklilere verilecek fark da belli oldu. TÜFE geçen yılın ikinci yarısında yaklaşık yüzde 6.5 arttı. Böylece 6 aylık dönemde, geçen yılın ikinci yarısında toplu sözleşme kapsamında yapılan yüzde 5’lik zam aşıldı. Bu sebeple yaklaşık yüzde 1.5’lik enflasyon farkı ödenmesi durumu ortaya çıktı. Devlet memurları yüzde 5.5, SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise yüzde 6.5 enflasyon farkı alacak.

 

 

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.