EkonomiEmekManşetTürkiye

Tepkilerin ardından emekli maaşı zammında ikinci değişiklik

0
İstanbulda semt pazarında alışveriş (Fotoğraf: DepoPhotos / Cumhur Yetmez)

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, SSK ve Bağkur emeklilerini yakından ilgilendiren emekli maaşı zammıyla ilgili orandaki değişikliği açıkladı.

Zammın, 5 puan ek artışla yüzde 42,6’ya yükseltileceği duyurulmuştu. Beklenenin çok altında kalan bu artış tepkileri dindirmemişti. Bunun üzerine yeni bir çalışma yapıldı, zam oranının memur emeklileriyle eşitlenerek yüzde 49,25’e yükseltileceği açıklandı. Kök aylığı 6 bin 700 ve altında olan emekliler ise yüzde 49,25 değil yüzde 23,3 zam alacak. Böylelikle SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 42,6 yerine yüzde 49,25 zam yapılması düşük aylık alan milyonlarca emekliyi etkilemeyecek.

Özgür Özel: Göstermelik iyileştirme yapıyorlar

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, X hesabından iktidarın SSK ve Bağ-Kur emekli maaşı zammı oranının yüzde 49,25’e yükseltmesini eleştirdi. “En düşük emekli maaşı asgari ücret olana kadar susmayacağız!” notuyla bir video paylaşan Özel, videoda şunları söyledi:

  •  Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeyiz, şimdi Meclis hareketlendi, bir haber var. Bağ-Kur ve SSK emeklisine yapılan zam emekli sandığı emeklisine yapılan zam oranına çıkarılacak. Yani 49.25’e çıkacak.
  •  Yüzde 7 civarında bir artış olacağı öngörülüyor. Ve bu yine bir iyileştirme olarak söyleniyor. Biz diyoruz ki, ‘En düşük emekli maaşı 10 bin lira olmasın, asgari ücret düzeyine çıksın, 17 bin lira olsun.’

‘450 lira zamma karşılık geliyor’

  • Onların bu söylediği şey örneğin 10 bin lira maaş alan bir emekli için 450 lira zamma karşılık geliyor. Haberleri yok, 1 kilo et 450 liradan pahalı ve yapmaya çalıştıklarını söyledikleri iyileştirme değil.
  • Sadece bizim gündemde tuttuğumuz ve emeklilerin sahiplendiği tepkiler üzerine şimdi göstermelik bir iyileştirme yapıyorlar. Biz, en düşük emekli maaşı asgari ücrete eşitlenene kadar, yani en az 17 bin lira olana kadar konuşmaya devam edeceğiz, emeklilerin sesini duyurmaya devam edeceğiz.”

‣ Akademisyenler geçinemiyor: Bu mesleği devam ettirmek imkânsız hale geldi
‣ Enflasyon rakamları arasında yine uçurum var: ENAG ‘yüzde 127’, TÜİK ‘yüzde 65’ dedi

Emekli zam farkları ne zaman yatacak?

Emekli maaşlarına yapılacak ek ödemelerle ilgili SGK’dan yapılan açıklamada; 5510 sayılı Kanun’un ilgili maddesi kapsamında emekli, malul, vazife malulü, dul veya yetim aylığı alanların  1 Ocak 2024 tarihinden geçerli olmak üzere aylıklarında oluşan aylık farkın, banka ve PTT şubelerine gönderilerek, 26 Ocak cuma günü ödenmeye başlanacağı belirtildi.

 

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.