EkonomiManşetTürkiye

Enflasyon açıklandı: Emekli ve memur zamları belli oldu

0

Türkiye İstatistik Kurumu, (TÜİK) haziran ayının enflasyon rakamlarını açıklamasıyla birlikte memur, sözleşmeli personel ve emeklilerin alacağı zamlar da belli oldu.

Açıklanan rakamlara göre, SSK ve Bağ-Kur emeklisinin zam oranı yüzde 8,45 olacak.

Enflasyon oranı

Enflasyon, haziran ayında 1,94 arttı ve yıllık yüzde 17,53 oldu.

TÜFE’de de haziran ayında bir önceki aya göre 1,94, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 8,45, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,53 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 14,55 artış yaşandığı açıklandı.

Emekli maaşlarına gelen zamlar

Memurlar ve memur emeklilerinin bu ay maaşlarına yüzde 3’lük sözleşme zammıyla birlikte yüzde 5,45 enflasyon farkı da yansıyacak.

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, 5. Dönem Toplu Sözleşmesi’nde 3 milyon 200 bin memur ile 2 milyona yakın memur emeklisi için 2021 yılında 3+3 zam kararı vermişti.

8,5 milyon işçi emeklisi ve hak sahibinin aylıkları da bu yılın ilk altı aylık enflasyon rakamıyla belirlenecek ve bu rakama göre, SSK ve Bağ-Kur emeklisinin zam oranı yüzde 8,45 olarak hesaplanacak.

Enflasyonun açıklanmasıyla 2021 yılı temmuz ayına ait konut kira zam oranları da belli olurken, mal sahipleri kiracısına yasal olarak en fazla yüzde 14,55 oranında zam yapabilecek.

Bu rakamın üzerinde yapılan zamlar için kiracının mahkemeye itiraz hakkı bulunuyor.

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.