Editörün SeçtikleriEkolojiManşetTürkiye

Enerji Torba Yasası görüşmelerinde çevre örgütlerine söz verilmemesi yargıya taşındı

0

Aralarında çevre koruma derneklerinin ve meslek odalarının yer aldığı 13 kurum, Enerji Torba Yasası olarak bilinen kanun teklifinin 13 Ekim’de gerçekleşen Meclis Alt Komisyonu toplantısının tekrarlanması talebini yeniden yargıya taşıdı.

Kurumlar, 16 Aralık tarihte İdari Başvuru gerçekleştirmiş, başvuru zımnen reddedilmişti.  Yeni yapılan başvuruda bu kararın iptali istendi.

Toplantıya alınmadılar

Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi Başkanlığı’na sunulmak üzere Adana Nöbetçi İdare Mahkemesi Başkanlığı‘na verilen dilekçede gerekçe olarak toplantıya katılma daveti olan çevre örgütü temsilcilerinin ve avukatların toplantıya alınmaması gösterildi.

Toplantının “kanuna ve hukuka aykırı” olarak gerçekleştiği belirtilen başvuruda toplantının tekrarlanması ve yürürlüğe giren torba yasanın yürütmesinin durdurulması talep edildi. Ayrıca mahkemenin torba yasada Anayasa’yı ihlal söz konusu olduğu için konunun Anayasa Mahkemesi’ne taşıması istendi.

Atal: Komisyonda bize söz verilmedi

Yaşananları Yeşil Gazete’ye anlatan davanın avukatı İsmail Hakkı Atal, “Biz Ekoloji Birliği temsilcileri Süheyla Dogan Ünal, Ulvi Kaan Meriç ve ben toplantıya ekoloji örgütlerinin görüşünü bildirmek için Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin’in davetlisi olarak katıldık” dedi.

Çevre dernekleri adına söz almak istediğini belirten Atal, Komisyon başkanı Mustafa Elitaş’ın ısrarla kendisine söz vermediğini anlattı.

‘Fosil yakıt derneklerine söz verildi’

Komisyonda petrol, doğalgaz ve termik santral şirketlerinin kurduğu birlik ve derneklerin temsilcilerinin hepsine söz verildiğini dile getiren Avukat Atal, “Onların görüşleri alındıktan sonra bize söz verilememesine rağmen Komisyon Başkanı bütün STK’lerin görüşlerinin alındığını söyledi” ifadelerini kullandı.

Meclis İç Tüzüğü’ne göre kendisinin de uzman görüşü olarak dinlenmesi gerektiğini söylediğini aktaran Atal, “Meclis’in huzurunu bozduğumu öne sürerek beni toplantı salonundan çıkardılar” dedi.

‘Oradaki tiyatronun ifşa edilmesini istiyoruz’

İsmail Hakkı Atal, “Bu davayı açmamızın asıl sebebi oradaki tiyatronun ifşa edilmesini sağlamak” bilgisini paylaştı.

Ayrıca “Eğer ki bizim lehimizde karar verilirse Anayasa Mahkemesi’nin de yasama usulünde hukuka aykrıılık bulunduğu için torba yasayı şekil yönünden iptal etmesi gerekir” dedi.

Ne olmuştu?

Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi 13 Ekim’deki alt komisyonda görüşüldükten sonra 21 Ekim tarihinde gerçekleştirilen üst komisyon toplantısında oy çokluğuyla kabul edilmişti.

Doğaseverlerin Türkiye’nin dört bir yanında protestolar düzenlemesine rağmen söz konusu teklif, AKP ve MHP oylarıyla kasım ayında yasalaştı.

Davacı kurumlar

  1. Çevre ve Tüketici Koruma Derneği –Adana
  2. AntakyaÇevre Koruma Derneği
  3. İskenderun Çevre Koruma Derneği
  4. Erzin Çevre ve Tarihi Varlıkları Koruma Derneği
  5. Tarsus Çevre Koruma Kültür ve Sanat Merkezi Derneği
  6. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği
  7. Çan Çevre Koruma Derneği
  8. Yeşil Artvin Derneği
  9. EGEÇEP Derneği
  10. Ordu Çevre Derneği
  11. Adana Tabip Odası
  12. Çanakkale Tabip Odası
  13. Ziraat Mühendisleri Odası

You may also like

Comments

Comments are closed.