ManşetDoğa MücadelesiVideo

Torba yasaya karşı Türkiye’nin dört bir yanından seslendiler: Yaşam hakkı torbaya sığmaz

0

17 Kasım Salı günü TBMM Genel Kurulu‘nda görüşülmeye başlanan maden ve enerji şirketlerine bir takım ayrıcalıklar öngören torba yasaya karşı Türkiye’nin birçok noktasında eylem düzenlendi.

Çanakkale, Antakya, Sinop ve İstanbul‘da bir araya gelen doğa severler Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi isimli torba yasanın geri çekilmesini talep etti.

İstanbul’da Kazdağları İstanbul Dayanışması‘nın çağrısıyla eylem düzenleyen aktivistler Kadıköy Eminönü İskelesi önünde bir araya geldi. “Yaşam hakkı torbaya sığmaz” sloganları atan göstericiler burada bir basın açıklaması okudu.

‘HES’ler ve BES’ler artacak’

Açıklamada “Torba’da kamusal hiçbir yarar yoktur. Doğanın daha fazla hasar alarak belki de geri dönülmez biçimde bozulmasına yol açacağı kesindir” ifadeleri kullanıldı.

Torba yasanın neden olacağı yıkıma da dikkat çekilen açıklamada “Yasa, Yenilenebilir Enerji Destekleme Mekanizması’na (YEKDEM) sınırsız yetkiler sağlamaktadır. Bu da HES (Hidroelektrik santraller) ve BES’ler (Biyokütle Enerji Santralleri) ile doğaya verilen zararı artıracaktır” denildi.

Fotoğraf: Elif Ünal

‘Denetimden uzak kalacaklar’

Yasada çok fazla yerde “Cumhurbaşkanı’nın yetkisindedir” ibaresi olduğu belirtilen açıklamada “Bu sözlerden anladığımız: Petrol, doğalgaz, madencilik alanındaki şirketlerin Türkiye’de her türlü denetim mekanizmasından ve yükümlülüklerinden uzak şekilde faaliyette bulunacaklardır” ifadeleri yer aldı.

Açıklama, “Bu talanı durdurmaya kararlıyız. Torba yasayı geri çekin. Yalam alanlarımızın yok edilmesine izin vermeyeceğiz” ifadeleriyle son buldu.

Fotoğraf: Elif Ünal

Çanakkale: Torba yasa doğanın ölüm fermanı

Çanakkale’de eylemcilerin buluşma noktası ise Truva Atı önü oldu. Burada Torba yasa doğanın ölüm fermanıdır” yazılı bir pankart etrafında toplanan eylemciler basın açıklamasını okudu.

Her Yer Kazdağları tarafından yapılan paylaşımda “Torba Yasayı geri çek, Madde 6’yı geri çek demek için Çanakkale Truva Atı önünde basın açıklamamızı gerçekleştirdik. Sermayeden yana değil doğadan yana yasalar istiyoruz!” ifadeleri kullanıldı. 

Fotoğraf: Her Yer Kazdağları

Antakya: Rantçı politikalara izin yok

Torba yasanın geri çekilmesini talep eden doğa severler Antakya’da da eylem düzenledi. Hatay Emek ve Demokrasi tarafından yapılan çağrıyla bir araya gelen eylemciler burada da basın açıklaması okudu.

Göstericiler “Lastik ve belediye atıklarının biokütle sayılarak yakılmasının önünü açan, maden şirketlerine imtiyaz sağlayan Elektrik Piyasası Kanunu’na karşı çıkıyoruz. Doğayı talan eden rantçı politikalarınıza izin yok” ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: Doğanın Çocukları

Sinop Nükleer Karşıtı Platformu’ndan eylem

Sinop Nükleer Karşıtı Platform da torba yasanın geri çekilmesi için bir eylem düzenledi.  Mecliste görüşülmeye başlanacak torba yasanın geri dönülmez zararlara yol açacağını belirten eylemciler “Yaşam hakkı torbaya sığmaz” dedi.

Grup burada okuduğu basın açıklamasının ardından eylemlerini sonlandırdı.

Fotoğraf: Eko Öğrenci Hareketi

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.