Hayvan HaklarıManşet

Endüstriyel kirlilik sokak hayvanlarını vurdu: Hindistan’da köpekler mavi renge dönüştü

0

Hindistan’ın Mumbai kentinde endüstriyel kirlilikten dolayı köpeklerin rengi mavileşmeye başladı. Köpeklerin serinlemek ve besin bulmak için atık yuvası Kasadi Nehri kıyısına sık sık uğradıkları ve bu nehir yakınlarında yaklaşık 1000 adet fabrika bulunduğu belirtiliyor. Bu fabrikalardan birkaçının boya ve deterjan sektöründe olması nedeniyle kirlilik kontrol kurulu, köpeklerdeki bu mavi renk dönüşümünü incelemeye aldı. İlk raporlara göre nehirde kirlilik için “güvenli sınırın” 13 kat aşıldığı ve salınan zehirli boyaların köpeklerde değişime neden olduğu düşünülüyor.

Mumbai Hayvan Hakları savunucularından Arati Chauhan, mavi köpeklerin sadece bizim görebildiğimiz bir kısmı olduğunun da altını çiziyor.

Chauhan, “Köpeklerin kürklerindeki beyaz yerlerin maviye dönmesi hepimizi şoke etti. Şimdiye kadar mavi renkli 5 köpek tespit ettik. Bunun üzerine kirlilik kontrol kurulu ile bu bölgedeki fabrikaları incelemeye almaları konusunda iletişime geçtik. Bu fabrikaların atıklarından zehirlenen birçok kuş, sürüngen ve diğer birçok canlı türü olabilir.” açıklamasında bulundu.

Toksik kirlilik köpekleri perişan etti!

Hindistan, bazı şehirleri ile gerek hava gerekse çevre kirliliği ile dünya genelinde kara listede bulunuyor. Yerel halkın gösterdiği tepki sonrası Maharashtra Kirlilik Kontrol Kurulu nehre zehirli atık bırakmayı yasakladı. Dünyanın birçok yerinde denizlere ve nehirlere kanalizasyon ve endüstriyel atıkların salınması kirliliğe neden oluyor. Bu kirlilik bizlerin, hayvanların ve bitkilerin doğal yaşamında önemli sorunlara yol açıyor. Bu nedenle kanalizasyonların ve endüstriyel atıkların çevreye salınımında önlemler alınması gerekiyor.

 

(Cumhuriyet)

You may also like

Comments

Comments are closed.